Wednesday, March 15, 2006

Λήθη, λοιπόν, για το «ανάδελφο» έθνος;

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών αναφέρει: «Ο θάνατος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σφραγίζει μια τραγική εποχή εντάσεων, κρίσεων και πολέμων που ταλάνισε τα Βαλκάνια σχεδόν για μία δεκαετία. Σε αυτήν την εποχή ο Μιλόσεβιτς είχε κεντρική θέση και ευθύνη. Το Δικαστήριο, τελικώς, δεν θα τον κρίνει. Θα τον κρίνει ως αυστηρός κριτής η Ιστορία. Το μεγάλο ζητούμενο σήμερα στα Βαλκάνια δεν είναι η προσκόλληση σε αξιολογήσεις του παρελθόντος. Είναι η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος ειρηνικής συνύπαρξης, σταθερότητας και ανάπτυξης για όλους». Ώστε κατά το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών δεν θα πρέπει να εμμένουμε προσκολλημένοι σε αξιολογήσεις του παρελθόντος. Λήθη, λοιπόν, και φυγή προς τα εμπρός; Όχι βέβαια. Η λήθη αποτελεί τεράστιο λάθος, καθώς χωρίς την κριτική επεξεργασία του παρελθόντος και την απόδοση ευθυνών, δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο για μια ασφαλή πορεία προς το μέλλον. Η πατριδορητορεία των περίφημων «εθνικών θεμάτων» θα συνεχίσει να αναφαίνεται με κάθε ευκαιρία και να οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα. Όπως έγραφε ο Τάκης Μίχας στην Ελευθεροτυπία «…η στυγνή πραγματικότητα είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πολιτικού, οικονομικού, εκκλησιαστικού κατεστημένου φέρει μέρος της ευθύνης για τα μαζικά εγκλήματα τα οποία διέπραξαν οι Σέρβοι των Μιλόσεβιτς, Κάρατζιτς και Μλάντιτς στη Βοσνία. Συγκεκριμένα:
* Μέχρι και το καλοκαίρι του 1995 (όταν έγιναν οι μεγαλύτερες σφαγές στη Βοσνία) Ελληνες επιχειρηματίες με την πλήρη γνώση των κυβερνήσεων (Μητσοτάκη - Παπανδρέου) παραβίαζαν το εμπάργκο των Η.Ε. και προμήθευαν τη σερβική και σερβοβοσνιακή πολεμική μηχανή με τα απαραίτητα καύσιμα. Σε μία μάλιστα περίπτωση ακόμα και ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε δώσει προσωπικές εντολές να συνοδεύονται τα βυτιοφόρα από αστυνομικά περιπολικά, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να τα σταματήσει κανείς!
* Μέχρι την άνοδο του κ. Σημίτη στην εξουσία το καθεστώς Μιλόσεβιτς διατηρούσε, κατά παράβαση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 250 (!) τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα μέσω των οποίων διακινούνταν τα κεφάλαια τα οποία χρησίμευαν για την αγορά των αναγκαίων προϊόντων για τη συνέχιση του πολέμου.
* Σε όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία γινόταν ανοιχτή (από εφημερίδες και τηλεοράσεις) στρατολόγηση Ελλήνων παραστρατιωτικών, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε «μάχες» -υπό τον Ράτκο Μλάντιτς- όπου διεπράχθησαν απίστευτης ωμότητας εγκλήματα σε βάρος του άμαχου μουσουλμανοβοσνιακού πληθυσμού. Οσες φορες έθεσα το θέμα (εγγράφως) υπόψη των ελληνικών αρχών αντιμετώπισα την παγερή αδιαφορία.
* Οι ελληνικές αρχές (περίοδος Παπανδρέου) παρείχαν προστασία σε στελέχη των μυστικών υπηρεσιών του Μιλόσεβιτς, τα οποία είχαν κατηγορηθεί για δολοφονίες Αλβανών Κοσοβάρων ακτιβιστών στην Ευρώπη και τα οποία αναζητούνταν από την Ιντερπόλ.
* Κορυφαίοι Ελληνες πολιτικοί, επιχειρηματίες και κληρικοί παρείχαν ηθική και υλική συμπαράσταση στον Ράντοβαν Κάρατζιτς, παρά τα μαζικά εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνταν στο Σεράγεβο, στο Ζβόρνικ, στο Πρίεντορ, στη Φότσα κ.α.
* Οι ελληνικές κυβερνήσεις (Παπανδρέου - αρχές εποχής Σημίτη) ενθάρρυναν κρατικές επενδύσεις στη Βοσνία που αντίβαιναν τις συμφωνίες του Ντέιτον και ενίσχυαν τον προωθούμενο από τους Βοσνιοσέρβους διαμελισμό της χώρας».

1 comment:

Anonymous said...

Your website has a useful information for beginners like me.
»