Skip to main content

Λήθη, λοιπόν, για το «ανάδελφο» έθνος;

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών αναφέρει: «Ο θάνατος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σφραγίζει μια τραγική εποχή εντάσεων, κρίσεων και πολέμων που ταλάνισε τα Βαλκάνια σχεδόν για μία δεκαετία. Σε αυτήν την εποχή ο Μιλόσεβιτς είχε κεντρική θέση και ευθύνη. Το Δικαστήριο, τελικώς, δεν θα τον κρίνει. Θα τον κρίνει ως αυστηρός κριτής η Ιστορία. Το μεγάλο ζητούμενο σήμερα στα Βαλκάνια δεν είναι η προσκόλληση σε αξιολογήσεις του παρελθόντος. Είναι η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος ειρηνικής συνύπαρξης, σταθερότητας και ανάπτυξης για όλους». Ώστε κατά το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών δεν θα πρέπει να εμμένουμε προσκολλημένοι σε αξιολογήσεις του παρελθόντος. Λήθη, λοιπόν, και φυγή προς τα εμπρός; Όχι βέβαια. Η λήθη αποτελεί τεράστιο λάθος, καθώς χωρίς την κριτική επεξεργασία του παρελθόντος και την απόδοση ευθυνών, δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο για μια ασφαλή πορεία προς το μέλλον. Η πατριδορητορεία των περίφημων «εθνικών θεμάτων» θα συνεχίσει να αναφαίνεται με κάθε ευκαιρία και να οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα. Όπως έγραφε ο Τάκης Μίχας στην Ελευθεροτυπία «…η στυγνή πραγματικότητα είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πολιτικού, οικονομικού, εκκλησιαστικού κατεστημένου φέρει μέρος της ευθύνης για τα μαζικά εγκλήματα τα οποία διέπραξαν οι Σέρβοι των Μιλόσεβιτς, Κάρατζιτς και Μλάντιτς στη Βοσνία. Συγκεκριμένα:
* Μέχρι και το καλοκαίρι του 1995 (όταν έγιναν οι μεγαλύτερες σφαγές στη Βοσνία) Ελληνες επιχειρηματίες με την πλήρη γνώση των κυβερνήσεων (Μητσοτάκη - Παπανδρέου) παραβίαζαν το εμπάργκο των Η.Ε. και προμήθευαν τη σερβική και σερβοβοσνιακή πολεμική μηχανή με τα απαραίτητα καύσιμα. Σε μία μάλιστα περίπτωση ακόμα και ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε δώσει προσωπικές εντολές να συνοδεύονται τα βυτιοφόρα από αστυνομικά περιπολικά, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να τα σταματήσει κανείς!
* Μέχρι την άνοδο του κ. Σημίτη στην εξουσία το καθεστώς Μιλόσεβιτς διατηρούσε, κατά παράβαση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 250 (!) τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα μέσω των οποίων διακινούνταν τα κεφάλαια τα οποία χρησίμευαν για την αγορά των αναγκαίων προϊόντων για τη συνέχιση του πολέμου.
* Σε όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία γινόταν ανοιχτή (από εφημερίδες και τηλεοράσεις) στρατολόγηση Ελλήνων παραστρατιωτικών, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε «μάχες» -υπό τον Ράτκο Μλάντιτς- όπου διεπράχθησαν απίστευτης ωμότητας εγκλήματα σε βάρος του άμαχου μουσουλμανοβοσνιακού πληθυσμού. Οσες φορες έθεσα το θέμα (εγγράφως) υπόψη των ελληνικών αρχών αντιμετώπισα την παγερή αδιαφορία.
* Οι ελληνικές αρχές (περίοδος Παπανδρέου) παρείχαν προστασία σε στελέχη των μυστικών υπηρεσιών του Μιλόσεβιτς, τα οποία είχαν κατηγορηθεί για δολοφονίες Αλβανών Κοσοβάρων ακτιβιστών στην Ευρώπη και τα οποία αναζητούνταν από την Ιντερπόλ.
* Κορυφαίοι Ελληνες πολιτικοί, επιχειρηματίες και κληρικοί παρείχαν ηθική και υλική συμπαράσταση στον Ράντοβαν Κάρατζιτς, παρά τα μαζικά εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνταν στο Σεράγεβο, στο Ζβόρνικ, στο Πρίεντορ, στη Φότσα κ.α.
* Οι ελληνικές κυβερνήσεις (Παπανδρέου - αρχές εποχής Σημίτη) ενθάρρυναν κρατικές επενδύσεις στη Βοσνία που αντίβαιναν τις συμφωνίες του Ντέιτον και ενίσχυαν τον προωθούμενο από τους Βοσνιοσέρβους διαμελισμό της χώρας».

Comments

Anonymous said…
Your website has a useful information for beginners like me.
»

Popular posts from this blog

«Είναι το ευρώ ηλίθιε!»

Γιατί μόνον τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας είναι απαγορευτικά;

Γιατί το διεθνές χρηματοπιστωτικό παρεοκρατικό κεφάλαιο δανείζει με πολύ χαμηλά επιτόκια ουσιαστικά χρεοκωπημένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία; 
Μα γιατί αυτές οι χώρες είναι πολιτικά ισχυρές και έτσι μπορούν να εκβιάζουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό παρεοκρατικό κεφάλαιο με κούρεμα των απαιτήσεών του. Μάλιστα, όταν ο Ντράγκι είπε, ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ, ουσιαστικά απείλησε με κούρεμα το διεθνές παρεοκρατικό κεφάλαιο.
Από τότε συμφωνήθηκε, μεταξύ αφενός διεθνούς χρηματοπιστωτικού παρεοκρατικού κεφαλαίου και αφετέρου Γαλλίας – Ιταλίας, η παγίωση και η διαιώνιση κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό της υπάρχουσας μέχρι σήμερα κατάστασης. Το διεθνές χρηματοπιστωτικό παρεοκρατικό κεφάλαιο θα τις δάνειζε με πολύ χαμηλά επιτόκια, ενώ την ίδια ώρα οι ίδιες δεσμεύτηκαν να μην αυξάνουν έτι περαιτέρω τις δανειακές τους ανάγκες, δηλαδή να μην συνεχίσουν την πρότερη οικονομική τους πολιτική των παχιών αγελάδων. Η δε Γερμανία επικρότησε και στάθηκε στην άκρη ευτυχισμένη και ανακ…

Μανιφέστο «Λιμπεραλιστικής Τάσης του DiEM25» (Ενάντια στον Νεοφασιστικό Υπαρκτό Καπιταλισμό)

1. Το μόνο «φάντασμα» που πλανιόταν και πλανιέται κάθε φορά πάνω από τις εκάστοτε κατεστημένες αναχρονιστικές δυνάμεις της ανθρωπότητας είναι το «φάντασμα» του Λιμπεραλισμού. 
Κάθε φορά δε, στο ιστορικό διάβα, ο Λιμπεραλισμός, άλλοτε εξεγερμένος κι άλλοτε αμυνόμενος, κατατρόπωνε αυτές τις κατεστημένες αναχρονιστικές δυνάμεις. Τέτοια, μάλιστα, διεφάνη η επικυριαρχία του το σύντομο χρονικό διάστημα πριν το 2008, ώστε να γίνει λόγος, ακόμα και, για το «Τέλος της Ιστορίας»!

Φευ! Επρόκειτο, απλά και μόνο, για το τέλος του διαστροφικού «υπαρκτού σοσιαλισμού». Αμέσως μετά κορυφώθηκε η πρωτοφανής ανάδυση, αφενός μεν του (επίσης) διαστροφικού «υπαρκτού καπιταλισμού», που αποκαλείται διεθνώς “crony capitalism” («παρεοκρατικός καπιταλισμός»), με δεσπόζουσα έκφανσή του έναν διεθνοποιημένο χρηματοπιστωτικό παρασιτισμό, αφετέρου δε του νεοφασισμού, με δεσπόζουσα έκφανσή του έναν (επίσης) διεθνοποιημένο πολιτισμικό εθνικισμό.
2. α) «Η υπέρβαση των δικαίων ορίων της ιδιοκτησίας δεν συνίσταται στο μέγεθο…