Skip to main content

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ "Ε"

Γράφει σήμερα (http://www.enet.gr/online/online_text?c=111&id=89666904 ) στην "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" ο Α. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ: [Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το «ναι» στο «Ευρωσύνταγμα», ενώ είναι πλειοψηφικό μόνο στους κατόχους πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ακόμα και σε αυτή την κατηγορία, το νέο «μέτωπο της άρνησης» συγκεντρώνει το εντυπωσιακό ποσοστό του 43%, την ίδια στιγμή που στην επαγγελματική κατηγορία των «στελεχών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελμάτων», τη μοναδική κατηγορία όπου πλειοψηφεί το «ναι», το «όχι» αγγίζει το 38%! Αυτή η μεγαλειώδης διάβρωση των νέων μεσαίων και ανώτερων μορφωτικά και επαγγελματικά στρωμάτων έρχεται να δυναμιτίσει όλη τη σχετική μυθολογία περί «μεσαίου χώρου», «κοινωνικού κέντρου» κ.λπ. (που γνωρίζει εξαιρετική άνθηση και στην Ελλάδα, τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το ΠΑΣΟΚ), δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα με το πολιτικό όνομά τους, έρχεται να εξαερώσει τον ίδιο τον πυρήνα της νεοσοσιαλδημοκρατικής κοινωνικοπολιτικής στρατηγικής, ένα κατ' ουσίαν κοινό τόπο, με δυσδιάκριτες αποχρώσεις, τόσο στην κεντροαριστερά όσο και στην κεντροδεξιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο].

Comments

Popular posts from this blog

«Είναι το ευρώ ηλίθιε!»

Γιατί μόνον τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας είναι απαγορευτικά;

Γιατί το διεθνές χρηματοπιστωτικό παρεοκρατικό κεφάλαιο δανείζει με πολύ χαμηλά επιτόκια ουσιαστικά χρεοκωπημένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία; 
Μα γιατί αυτές οι χώρες είναι πολιτικά ισχυρές και έτσι μπορούν να εκβιάζουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό παρεοκρατικό κεφάλαιο με κούρεμα των απαιτήσεών του. Μάλιστα, όταν ο Ντράγκι είπε, ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ, ουσιαστικά απείλησε με κούρεμα το διεθνές παρεοκρατικό κεφάλαιο.
Από τότε συμφωνήθηκε, μεταξύ αφενός διεθνούς χρηματοπιστωτικού παρεοκρατικού κεφαλαίου και αφετέρου Γαλλίας – Ιταλίας, η παγίωση και η διαιώνιση κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό της υπάρχουσας μέχρι σήμερα κατάστασης. Το διεθνές χρηματοπιστωτικό παρεοκρατικό κεφάλαιο θα τις δάνειζε με πολύ χαμηλά επιτόκια, ενώ την ίδια ώρα οι ίδιες δεσμεύτηκαν να μην αυξάνουν έτι περαιτέρω τις δανειακές τους ανάγκες, δηλαδή να μην συνεχίσουν την πρότερη οικονομική τους πολιτική των παχιών αγελάδων. Η δε Γερμανία επικρότησε και στάθηκε στην άκρη ευτυχισμένη και ανακ…

Μανιφέστο «Λιμπεραλιστικής Τάσης του DiEM25» (Ενάντια στον Νεοφασιστικό Υπαρκτό Καπιταλισμό)

1. Το μόνο «φάντασμα» που πλανιόταν και πλανιέται κάθε φορά πάνω από τις εκάστοτε κατεστημένες αναχρονιστικές δυνάμεις της ανθρωπότητας είναι το «φάντασμα» του Λιμπεραλισμού. 
Κάθε φορά δε, στο ιστορικό διάβα, ο Λιμπεραλισμός, άλλοτε εξεγερμένος κι άλλοτε αμυνόμενος, κατατρόπωνε αυτές τις κατεστημένες αναχρονιστικές δυνάμεις. Τέτοια, μάλιστα, διεφάνη η επικυριαρχία του το σύντομο χρονικό διάστημα πριν το 2008, ώστε να γίνει λόγος, ακόμα και, για το «Τέλος της Ιστορίας»!

Φευ! Επρόκειτο, απλά και μόνο, για το τέλος του διαστροφικού «υπαρκτού σοσιαλισμού». Αμέσως μετά κορυφώθηκε η πρωτοφανής ανάδυση, αφενός μεν του (επίσης) διαστροφικού «υπαρκτού καπιταλισμού», που αποκαλείται διεθνώς “crony capitalism” («παρεοκρατικός καπιταλισμός»), με δεσπόζουσα έκφανσή του έναν διεθνοποιημένο χρηματοπιστωτικό παρασιτισμό, αφετέρου δε του νεοφασισμού, με δεσπόζουσα έκφανσή του έναν (επίσης) διεθνοποιημένο πολιτισμικό εθνικισμό.
2. α) «Η υπέρβαση των δικαίων ορίων της ιδιοκτησίας δεν συνίσταται στο μέγεθο…