Skip to main content

Η Ελλάδα και η Σερβία του Μιλόσεβιτς

Ο Τάκης Μίχας στο βιβλίο του «Η ανίερη συμμαχία. Η Ελλάδα και η Σερβία του Μιλόσεβιτς» (εκδ. «Ελάτη» 2003) στο τρίτο κεφάλαιο με τον τίτλο «Ο φιλέλληνας Λόρδος Όουεν» γράφει για τον πρώην επίσημο μεσολαβητή της ΕΕ: {Ένα άλλο κοινό σημείο αναφοράς του λόρδου Όουεν με το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν η λατρεία που έτρεφαν και οι δύο για το πρόσωπο του Μιλόσεβιτς. Όπως ακριβώς και οι Έλληνες συνάδελφοί του, ο λόρδος Όουεν συνήθιζε να μιλάει για τον σέρβο ηγέτη με τα καλύτερα λόγια. Έτσι έλεγε γι’ αυτόν ότι «είναι ένας άνθρωπος που ζει στον πραγματικό κόσμο» και ότι «οδηγεί τη Σερβία πίσω στην Ευρωπαϊκή οικογένεια». Παράλληλα κατηγορούσε τους Αμερικανούς, ότι το θέμα της σύλληψης του Μιλόσεβιτς τους είχε γίνει «έμμονη ιδέα».} (βλ. και το άρθρο του Dr Brendan Simms "We saw him as a solution. In fact, he was the problem"). Αμέσως μετά το θάνατο του Μιλόσεβιτς ο λόρδος Όουεν δήλωσε για τον Σέρβο ηγέτη:
“I think that essentially he was power crazy. I don't think racism was anywhere near as strong for him as it was for some of the leading people like General Mladic, who I never had any doubt was racist in a lot of his attitudes. But he was ruthless, there is no doubt in my judgement that he was responsible for the ethnic cleansing that was part of the break up of the former Yugoslavia in what became Croatia and Bosnia in 1991 and 1992. And again in Kosovo before the war there in 1999 and probably even genocide there”. Όπως ακριβώς ο λόρδος Όουεν εμφανίζεται, να έχει υποστεί «αμνησία» για τις προηγούμενες εκτιμήσεις του σχετικά με το πρόσωπο του Μιλόσεβιτς και τώρα βάλει εναντίον του, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την επίσημη ελληνική πολιτεία, που αναφανδόν τότε τον υποστήριξε.

Comments

Anonymous said…
Super color scheme, I like it! Good job. Go on.
»

Popular posts from this blog

«Είναι το ευρώ ηλίθιε!»

Γιατί μόνον τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας είναι απαγορευτικά;

Γιατί το διεθνές χρηματοπιστωτικό παρεοκρατικό κεφάλαιο δανείζει με πολύ χαμηλά επιτόκια ουσιαστικά χρεοκωπημένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία; 
Μα γιατί αυτές οι χώρες είναι πολιτικά ισχυρές και έτσι μπορούν να εκβιάζουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό παρεοκρατικό κεφάλαιο με κούρεμα των απαιτήσεών του. Μάλιστα, όταν ο Ντράγκι είπε, ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ, ουσιαστικά απείλησε με κούρεμα το διεθνές παρεοκρατικό κεφάλαιο.
Από τότε συμφωνήθηκε, μεταξύ αφενός διεθνούς χρηματοπιστωτικού παρεοκρατικού κεφαλαίου και αφετέρου Γαλλίας – Ιταλίας, η παγίωση και η διαιώνιση κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό της υπάρχουσας μέχρι σήμερα κατάστασης. Το διεθνές χρηματοπιστωτικό παρεοκρατικό κεφάλαιο θα τις δάνειζε με πολύ χαμηλά επιτόκια, ενώ την ίδια ώρα οι ίδιες δεσμεύτηκαν να μην αυξάνουν έτι περαιτέρω τις δανειακές τους ανάγκες, δηλαδή να μην συνεχίσουν την πρότερη οικονομική τους πολιτική των παχιών αγελάδων. Η δε Γερμανία επικρότησε και στάθηκε στην άκρη ευτυχισμένη και ανακ…

Μανιφέστο «Λιμπεραλιστικής Τάσης του DiEM25» (Ενάντια στον Νεοφασιστικό Υπαρκτό Καπιταλισμό)

1. Το μόνο «φάντασμα» που πλανιόταν και πλανιέται κάθε φορά πάνω από τις εκάστοτε κατεστημένες αναχρονιστικές δυνάμεις της ανθρωπότητας είναι το «φάντασμα» του Λιμπεραλισμού. 
Κάθε φορά δε, στο ιστορικό διάβα, ο Λιμπεραλισμός, άλλοτε εξεγερμένος κι άλλοτε αμυνόμενος, κατατρόπωνε αυτές τις κατεστημένες αναχρονιστικές δυνάμεις. Τέτοια, μάλιστα, διεφάνη η επικυριαρχία του το σύντομο χρονικό διάστημα πριν το 2008, ώστε να γίνει λόγος, ακόμα και, για το «Τέλος της Ιστορίας»!

Φευ! Επρόκειτο, απλά και μόνο, για το τέλος του διαστροφικού «υπαρκτού σοσιαλισμού». Αμέσως μετά κορυφώθηκε η πρωτοφανής ανάδυση, αφενός μεν του (επίσης) διαστροφικού «υπαρκτού καπιταλισμού», που αποκαλείται διεθνώς “crony capitalism” («παρεοκρατικός καπιταλισμός»), με δεσπόζουσα έκφανσή του έναν διεθνοποιημένο χρηματοπιστωτικό παρασιτισμό, αφετέρου δε του νεοφασισμού, με δεσπόζουσα έκφανσή του έναν (επίσης) διεθνοποιημένο πολιτισμικό εθνικισμό.
2. α) «Η υπέρβαση των δικαίων ορίων της ιδιοκτησίας δεν συνίσταται στο μέγεθο…