Skip to main content

Η αποπομπή του «Teheran Jack»

Ο Jack Straw διετέλεσε πέντε χρόνια υπουργός εξωτερικών της Μ. Βρετανίας και στο διάστημα αυτό πραγματοποίησε πέντε ταξίδια στην Τεχεράνη προσπαθώντας να βελτιώσει τις σχέσεις με τους καθεστωτικούς της κυβερνήτες. Λόγω αυτών των προσπαθειών και των επισκέψεών του απέκτησε το προσωνύμιο «Teheran Jack»! Μολονότι ο «Teheran Jack» είχε ταχθεί υπέρ των διπλωματικών πιέσεων ή ακόμα και υπέρ της υιοθέτησης και κυρώσεων κατά του Ιράν για την αποτροπή ανάπτυξης του πυρηνικού του προγράμματος για στρατιωτικούς σκοπούς , εντούτοις θεωρούσε ως “inconceivable” οποιαδήποτε ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του. Όσοι, έτσι, ήλπιζαν, ότι τούτη τη φορά η Μεγάλη Βρετανία θα απείχε σε περίπτωση ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, όπως στον πόλεμο του Βιετνάμ, καθώς φαίνεται, διαψεύδονται. Η πρόσφατη αποπομπή του «Teheran Jack» από τον Τόνι Μπλερ αποτελεί ένα καλό οιωνό, ότι και αυτή τη φορά η Μεγάλη Βρετανία θα σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ, προκειμένου να καταφέρει μέσω του Ιράν ένα ισχυρότατο πλήγμα στις ποταπές επιδιώξεις των καθεστώτων της Ρωσίας και της Κίνας, τα οποία προσφυώς τελευταία ο Robert Kagan αποκάλεσε "League of Dictators".

Comments

Popular posts from this blog

«Είναι το ευρώ ηλίθιε!»

Γιατί μόνον τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας είναι απαγορευτικά;

Γιατί το διεθνές χρηματοπιστωτικό παρεοκρατικό κεφάλαιο δανείζει με πολύ χαμηλά επιτόκια ουσιαστικά χρεοκωπημένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία; 
Μα γιατί αυτές οι χώρες είναι πολιτικά ισχυρές και έτσι μπορούν να εκβιάζουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό παρεοκρατικό κεφάλαιο με κούρεμα των απαιτήσεών του. Μάλιστα, όταν ο Ντράγκι είπε, ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ, ουσιαστικά απείλησε με κούρεμα το διεθνές παρεοκρατικό κεφάλαιο.
Από τότε συμφωνήθηκε, μεταξύ αφενός διεθνούς χρηματοπιστωτικού παρεοκρατικού κεφαλαίου και αφετέρου Γαλλίας – Ιταλίας, η παγίωση και η διαιώνιση κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό της υπάρχουσας μέχρι σήμερα κατάστασης. Το διεθνές χρηματοπιστωτικό παρεοκρατικό κεφάλαιο θα τις δάνειζε με πολύ χαμηλά επιτόκια, ενώ την ίδια ώρα οι ίδιες δεσμεύτηκαν να μην αυξάνουν έτι περαιτέρω τις δανειακές τους ανάγκες, δηλαδή να μην συνεχίσουν την πρότερη οικονομική τους πολιτική των παχιών αγελάδων. Η δε Γερμανία επικρότησε και στάθηκε στην άκρη ευτυχισμένη και ανακ…

Μανιφέστο «Λιμπεραλιστικής Τάσης του DiEM25» (Ενάντια στον Νεοφασιστικό Υπαρκτό Καπιταλισμό)

1. Το μόνο «φάντασμα» που πλανιόταν και πλανιέται κάθε φορά πάνω από τις εκάστοτε κατεστημένες αναχρονιστικές δυνάμεις της ανθρωπότητας είναι το «φάντασμα» του Λιμπεραλισμού. 
Κάθε φορά δε, στο ιστορικό διάβα, ο Λιμπεραλισμός, άλλοτε εξεγερμένος κι άλλοτε αμυνόμενος, κατατρόπωνε αυτές τις κατεστημένες αναχρονιστικές δυνάμεις. Τέτοια, μάλιστα, διεφάνη η επικυριαρχία του το σύντομο χρονικό διάστημα πριν το 2008, ώστε να γίνει λόγος, ακόμα και, για το «Τέλος της Ιστορίας»!

Φευ! Επρόκειτο, απλά και μόνο, για το τέλος του διαστροφικού «υπαρκτού σοσιαλισμού». Αμέσως μετά κορυφώθηκε η πρωτοφανής ανάδυση, αφενός μεν του (επίσης) διαστροφικού «υπαρκτού καπιταλισμού», που αποκαλείται διεθνώς “crony capitalism” («παρεοκρατικός καπιταλισμός»), με δεσπόζουσα έκφανσή του έναν διεθνοποιημένο χρηματοπιστωτικό παρασιτισμό, αφετέρου δε του νεοφασισμού, με δεσπόζουσα έκφανσή του έναν (επίσης) διεθνοποιημένο πολιτισμικό εθνικισμό.
2. α) «Η υπέρβαση των δικαίων ορίων της ιδιοκτησίας δεν συνίσταται στο μέγεθο…