Οι ηγέτες του πολυσυλλεκτικού δικομματισμού, όντας πανικόβλητοι από την επικείμενη εκλογική συντριβή τους, επιδόθηκαν σε σ’ ένα όργιο όχι μόνο παροχολογίας, αλλά και ανοησίας στο πλαίσιο της 72 Δ.Ε.Θ.
Δείτε για παράδειγμα τι υποσχέθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:
[Τετραπλασιάζουμε τον αριθμό των δικαιούχων για υποτροφίες εσωτερικού για μεταπτυχιακές σπουδές, και δεκαπλασιάζουμε τις υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές του εξωτερικού που παρέχει το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Θέλω να τονίσω ότι, οι δικαιούχοι αυτών των υποτροφιών θα υποχρεούνται μετά το πέρας των σπουδών τους να επιστρέψουν και να δουλέψουν στην Ελλάδα.]
Μα καλά! Με ποιο τρόπο θα υποχρεωθούν άραγε να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα; Θα ζητήσει η Ελλάδα την έκδοσή τους και θα τους υποβάλλει σε καταναγκαστική εργασία;
Comments
΄Εστω ότι οι υπότροφοι βρίσκουν έναν τρόπο να παρακάμψουν τους διεστραμμένους όρους των υποτροφιών, και έτσι βοηθούνται από το κράτος στις σπουδές τους. Παρακαλώ τους αναγνώστες να συγκρίνουν την πολιτική υποτροφιών του ΙΚΥ (http://www.iky.gr) με αυτήν του ακριβού, ιδιωτικού και λαμπερού πανεπιστημίου του Princeton (http://www.princeton.edu/main/admission-aid/aid/).
54% των προπτυχιακών φοιτητών του Princeton λαμβάνουν υποτροφία. Επίσης, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού κανείς δεν γίνεται δεκτός για μεταπτυχιακό αν δεν εξασφαλισθεί πρώτα κάποια υποτροφία. Θυμάμαι την αγωνία ενός συναδέλφου από τη Venezuela όταν του έκοψε την υποτροφία ο Chavez, και μέχρι τελικά οι "στυγνοί κεφαλαιοκράτες" να βρουν κάποια λύση για να συνεχίσει την έρευνά του.
Αν θέλει πραγματικά ο Γ.Α.Π. να βοηθήσει τους σπουδαστές, η μεγάλη του ευκαιρία είναι η επόμενη βουλή η οποία είναι αναθεωρητική. Ας επιτρέψει τα ιδιωτικά (ας τα λέει και "μη κρατικά", δεν πειράζει) πανεπιστήμια. Και στην απίθανη περίπτωση που αναλάβει πρωθυπουργός ας απαλλάξει (όσο γίνεται) τα δημόσια πανεπιστήμια από την τυραννία του κράτους.
Αν θέλει πραγματικά ο Γ.Α.Π. να βοηθήσει τους σπουδαστές, η μεγάλη του ευκαιρία είναι η επόμενη βουλή η οποία είναι αναθεωρητική. Ας επιτρέψει τα ιδιωτικά (ας τα λέει και "μη κρατικά", δεν πειράζει) πανεπιστήμια.
...................
ΌχιWilliam, με συγχωρείς πολύ! Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες! Δεν θέλουν πανεπιστήμια που δεν θα ελέγχονται και δεν θα υπηρετούν την νταβαντζίδικη εθνικιστική κλεπτοκρατία. Η εκπαίδευση δεν είναι ένας τομέας, που ο ελληνικός παρεοκρατικός καπιταλισμός δεν ορέγεται για προσοδοθηρική εκμετάλευση.
Υ.Γ. Αναθεώρηση του άρθρου 16; Μήπως άραγε και της πιο φιλελεύθερης διάταξης του Συντάγματος, της παραγράφου 1 εδ. α΄ του άρθρου 16, που ορίζει ότι, "η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες"; Είπαμε, διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
2. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
και
8. Nόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Kράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ' αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους.
H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.
Και ό,τι άλλο χρειάζεται προκειμένου να μπορούν να ιδρυθούν ελεύθερα "πανεπιστήμια που δεν θα ελέγχονται και δεν θα υπηρετούν την νταβαντζίδικη εθνικιστική κλεπτοκρατία".
Νομίζω ο Μανδραβέλης είχε γράψει ότι θα μπορούσε να καταργηθεί όλο το άρθρο, εκτός από τη διάταξη που αναφέρατε. Πώς θα σας φαινόταν κάτι τέτοιο; (προσωπικά θα μου άρεσε)
@Averell
"η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες"
Τούτο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με την λειτουργία μόνο κρατικών ή μόνο ιδιωτικών πανεπιστημίων
Θεωρώ ότι η εξασφάλιση, που επιζητώ σ’ ένα κράτος δικαίου, απαιτεί την παράλληλη ύπαρξη και λειτουργία και κρατικών και ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Επειδή δεν δέχομαι την τριτενέργεια των ατομικών δικαιωμάτων στο χώρο των ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θεωρώ απαραίτητη παράλληλα την ύπαρξη και λειτουργία και κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στα οποία εφαρμόζεται η τριτενέργεια των ατομικών δικαιωμάτων. Η ελευθερία, έτσι, στην ανώτατη εκπαίδευση θεωρώ ότι κατοχυρώνεται πληρέστερα.
Συμφωνώ απολύτως μαζί σας.