Skip to main content

Παροχολογίες και ανοησίες στη Δ.Ε.Θ.

Οι ηγέτες του πολυσυλλεκτικού δικομματισμού, όντας πανικόβλητοι από την επικείμενη εκλογική συντριβή τους, επιδόθηκαν σε σ’ ένα όργιο όχι μόνο παροχολογίας, αλλά και ανοησίας στο πλαίσιο της 72 Δ.Ε.Θ.
[Τετραπλασιάζουμε τον αριθμό των δικαιούχων για υποτροφίες εσωτερικού για μεταπτυχιακές σπουδές, και δεκαπλασιάζουμε τις υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές του εξωτερικού που παρέχει το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Θέλω να τονίσω ότι, οι δικαιούχοι αυτών των υποτροφιών θα υποχρεούνται μετά το πέρας των σπουδών τους να επιστρέψουν και να δουλέψουν στην Ελλάδα.]
Μα καλά! Με ποιο τρόπο θα υποχρεωθούν άραγε να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα; Θα ζητήσει η Ελλάδα την έκδοσή τους και θα τους υποβάλλει σε καταναγκαστική εργασία;

Comments

William said…
Ο παππούς του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ίδρυσε το ίδρυμα κρατικών υποτροφιών το 1951. Η διεστραμμένη λογική του ότι πρέπει οι νέοι επιστήμονες να ζήσουν και να εργασθούν στην Ελλάδα ίσχυε πάντα. Τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1990 και μετά που είμαι σε επαφή με το Ελληνικό, Δημόσιο, Δωρεάν για τους φοροφυγάδες Πανεπιστήμιο. Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο η κινητικότητα ενός νέου επιστήμονα θεωρείται προσόν. Επίσης, ένας από τους όρους της υποτροφίας είναι και πως πάνω-κάτω ο υπότροφος δεν επιτρέπεται να έχει κανένα άλλο έσοδο εκτός από τα 450 (μέχρι πρόσφατα 300) ευρώ το μήνα που είναι το ύψος της υποτροφίας.
΄Εστω ότι οι υπότροφοι βρίσκουν έναν τρόπο να παρακάμψουν τους διεστραμμένους όρους των υποτροφιών, και έτσι βοηθούνται από το κράτος στις σπουδές τους. Παρακαλώ τους αναγνώστες να συγκρίνουν την πολιτική υποτροφιών του ΙΚΥ (http://www.iky.gr) με αυτήν του ακριβού, ιδιωτικού και λαμπερού πανεπιστημίου του Princeton (http://www.princeton.edu/main/admission-aid/aid/).
54% των προπτυχιακών φοιτητών του Princeton λαμβάνουν υποτροφία. Επίσης, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού κανείς δεν γίνεται δεκτός για μεταπτυχιακό αν δεν εξασφαλισθεί πρώτα κάποια υποτροφία. Θυμάμαι την αγωνία ενός συναδέλφου από τη Venezuela όταν του έκοψε την υποτροφία ο Chavez, και μέχρι τελικά οι "στυγνοί κεφαλαιοκράτες" να βρουν κάποια λύση για να συνεχίσει την έρευνά του.
Αν θέλει πραγματικά ο Γ.Α.Π. να βοηθήσει τους σπουδαστές, η μεγάλη του ευκαιρία είναι η επόμενη βουλή η οποία είναι αναθεωρητική. Ας επιτρέψει τα ιδιωτικά (ας τα λέει και "μη κρατικά", δεν πειράζει) πανεπιστήμια. Και στην απίθανη περίπτωση που αναλάβει πρωθυπουργός ας απαλλάξει (όσο γίνεται) τα δημόσια πανεπιστήμια από την τυραννία του κράτους.
Bourchas said…
Ο/Η William είπε...
Αν θέλει πραγματικά ο Γ.Α.Π. να βοηθήσει τους σπουδαστές, η μεγάλη του ευκαιρία είναι η επόμενη βουλή η οποία είναι αναθεωρητική. Ας επιτρέψει τα ιδιωτικά (ας τα λέει και "μη κρατικά", δεν πειράζει) πανεπιστήμια.
...................

ΌχιWilliam, με συγχωρείς πολύ! Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες! Δεν θέλουν πανεπιστήμια που δεν θα ελέγχονται και δεν θα υπηρετούν την νταβαντζίδικη εθνικιστική κλεπτοκρατία. Η εκπαίδευση δεν είναι ένας τομέας, που ο ελληνικός παρεοκρατικός καπιταλισμός δεν ορέγεται για προσοδοθηρική εκμετάλευση.
Υ.Γ. Αναθεώρηση του άρθρου 16; Μήπως άραγε και της πιο φιλελεύθερης διάταξης του Συντάγματος, της παραγράφου 1 εδ. α΄ του άρθρου 16, που ορίζει ότι, "η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες"; Είπαμε, διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
William said…
Για να αφήσω λιγότερες κρυψώνες στον διάβολο, να συμπληρώσω πως είχα στο μυαλό μου κυρίως τις παραγράφους:

2. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

και

8. Nόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Kράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ' αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους.
H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.

Και ό,τι άλλο χρειάζεται προκειμένου να μπορούν να ιδρυθούν ελεύθερα "πανεπιστήμια που δεν θα ελέγχονται και δεν θα υπηρετούν την νταβαντζίδικη εθνικιστική κλεπτοκρατία".
Averell said…
@ bourchas

Νομίζω ο Μανδραβέλης είχε γράψει ότι θα μπορούσε να καταργηθεί όλο το άρθρο, εκτός από τη διάταξη που αναφέρατε. Πώς θα σας φαινόταν κάτι τέτοιο; (προσωπικά θα μου άρεσε)
Bourchas said…
@William
@Averell

"η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες"
Τούτο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με την λειτουργία μόνο κρατικών ή μόνο ιδιωτικών πανεπιστημίων
Θεωρώ ότι η εξασφάλιση, που επιζητώ σ’ ένα κράτος δικαίου, απαιτεί την παράλληλη ύπαρξη και λειτουργία και κρατικών και ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Επειδή δεν δέχομαι την τριτενέργεια των ατομικών δικαιωμάτων στο χώρο των ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θεωρώ απαραίτητη παράλληλα την ύπαρξη και λειτουργία και κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στα οποία εφαρμόζεται η τριτενέργεια των ατομικών δικαιωμάτων. Η ελευθερία, έτσι, στην ανώτατη εκπαίδευση θεωρώ ότι κατοχυρώνεται πληρέστερα.
Averell said…
@ bourchas

Συμφωνώ απολύτως μαζί σας.

Popular posts from this blog

Μανιφέστο «Λιμπεραλιστικής Τάσης του DiEM25» (Ενάντια στον Νεοφασιστικό Υπαρκτό Καπιταλισμό)

1. Το μόνο «φάντασμα» που πλανιόταν και πλανιέται κάθε φορά πάνω από τις εκάστοτε κατεστημένες αναχρονιστικές δυνάμεις της ανθρωπότητας είναι το «φάντασμα» του Λιμπεραλισμού. 
Κάθε φορά δε, στο ιστορικό διάβα, ο Λιμπεραλισμός, άλλοτε εξεγερμένος κι άλλοτε αμυνόμενος, κατατρόπωνε αυτές τις κατεστημένες αναχρονιστικές δυνάμεις. Τέτοια, μάλιστα, διεφάνη η επικυριαρχία του το σύντομο χρονικό διάστημα πριν το 2008, ώστε να γίνει λόγος, ακόμα και, για το «Τέλος της Ιστορίας»!

Φευ! Επρόκειτο, απλά και μόνο, για το τέλος του διαστροφικού «υπαρκτού σοσιαλισμού». Αμέσως μετά κορυφώθηκε η πρωτοφανής ανάδυση, αφενός μεν του (επίσης) διαστροφικού «υπαρκτού καπιταλισμού», που αποκαλείται διεθνώς “crony capitalism” («παρεοκρατικός καπιταλισμός»), με δεσπόζουσα έκφανσή του έναν διεθνοποιημένο χρηματοπιστωτικό παρασιτισμό, αφετέρου δε του νεοφασισμού, με δεσπόζουσα έκφανσή του έναν (επίσης) διεθνοποιημένο πολιτισμικό εθνικισμό.
2. α) «Η υπέρβαση των δικαίων ορίων της ιδιοκτησίας δεν συνίσταται στο μέγεθο…

Δικαιοσύνη και Πλάτων

«Άνευ μεν γαρ του καθόλου ουκ εστίν επιστήμην λαβείν» (Αριστοτέλης, Μεταφ. 1086 b 5)
1. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Αριστοτέλης, ένας ηθικολόγος, ένας ηθικός αναμορφωτής, ο Σωκράτης, ήταν εκείνος, που ενοχλούσε τους ανθρώπους εξαναγκάζοντάς τους, να σκεφτούν, να εξηγήσουν και να δώσουν λόγο για τις αρχές των πράξεών τους˙ συνήθιζε να τους υποβάλει ερωτήματα και οι απαντήσεις τους δεν τον ικανοποιούσαν εύκολα˙ ξεκινούσε κι ο Σωκράτης, όπως οι σοφιστές, από το υποκείμενο της γνώσης και έπειτα μόνο προχωρούσε προς το αντικείμενό της˙ το υποκείμενο ωστόσο της γνώσης συγκροτείται απ’ αυτόν και ως νους, δηλαδή όχι ως κάτι σχετικό, όχι ατομικά περιορισμένο, αλλά ως υποκείμενο που νοεί, ως λογικό υποκείμενο˙ «η γνώση προς την οποία κατευθύνεται το λογικό υποκείμενο δεν έγκειται στην αντίληψη που γεννούν οι αισθήσεις, αλλά στην έννοια, που τη γεννάει η λογική λειτουργία της συνείδησης» [1]. Ενώ, όμως, έτσι πραγματοποιήθηκε η διάκριση αισθητού και λογικού υποκειμένου, δεν πραγματοποιήθηκε και η δι…

Αντιπρόσωποι και εκπρόσωποι

Το ελληνικό Σύνταγμα ανήκει στην κατηγορία των συνταγμάτων εκείνων, που αναγνώρισαν μεν τα πολιτικά κόμματα (κομματική δημοκρατία), πλην όμως διατήρησαν τις αρχές της κλασσικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, με συνέπεια τη δημιουργία πολλών προβλημάτων, που αναφέρονται στις σχέσεις διατάξεων των δύο κατηγοριών. Η ευρύτατη σε έκταση και περιεχόμενο «συνταγματοποίηση» των πολιτικών κομμάτων στο ελληνικό σύνταγμα (όπως, άλλωστε, απαιτούσε η νέα συνταγματικοπολιτική πραγματικότητα) και η εκ παραλλήλου διατήρηση των διατάξεων των άρθρων 51§2 και 60§1, που συνταγματοποιούν το αντιπροσωπευτικό σύστημα και την ελεύθερη εντολή, τείνουν να προσλαμβάνουν έντονο συγκρουσιακό χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 1974 υπήρξε έντονη συζήτηση για το άρθρο 60§1 κατά τη διαδικασία ψηφίσεως του νέου Συντάγματος (υπήρξαν προτάσεις και από την τότε συμπολίτευση υπέρ της απαγόρευσης της δυνατότητας ανεξαρτητοποιήσεως και μεταστάσεως των βουλευτών με την προσθήκη τρίτης παραγράφου στο άρθρο 60), έκτο…