Με αφορμή το post του συγγραφέα Ν. Δήμου «Η τρομοκρατία της εξουσίας» ο ακόλουθος διάλογος:
Bourchas said...
nikos dimou said... «Εμένα με εντυπωσιάζει το πόσο πολύ ζούμε ακόμα στον κόσμο του Άσπρου... (Τι άλλο είναι ο Bush - bully)».
Πως το έγραψε όμως ο Κάρλ Πόππερ στο 10ο κεφάλαιο της «Ανοιχτής Κοινωνίας»;«Και η αφήγηση του Θουκυδίδη περιέχει πολλά σημεία που αποδεικνύουν τη δημοτικότητα Αθήνας ανάμεσα στους δημοκράτες και τους καταπιεζόμενους. Αλλά ποιος ενδιαφέρεται για τη γνώμη των απαίδευτων μαζών; Αν ο Θουκυδίδης και οι μορφωμένοι ισχυρίζονται ότι η Αθήνα ήταν ένας τύραννος, τότε αυτή ήταν ένας τύραννος…»Και παρακάτω συνεχίζει:Απέχω πολύ από του να υπερασπίζομαι καθετί που έκανε η Αθήνα οικοδομώντας την ηγεμονία της και ασφαλώς δεν επιθυμώ να δικαιολογήσω αλόγιστες επιθέσεις (αν έγιναν παρόμοιες) ή πράξεις ωμότητας. Ούτε ξεχνώ ότι η αθηναϊκή δημοκρατία βασίζονταν ακόμα στο θεσμό της δουλείας. Πιστεύω, ωστόσο, ότι είναι ανάγκη να κατανοήσουμε πως η φυλετιστική αποκλειστικότητα και αυτάρκεια δεν μπορούσε να ξεπεραστεί παρά μόνο με κάποια μορφή ιμπεριαλισμού».
22 Ιαν 2007 1:20:00 μμ
nikos dimou said...
bourchas δεν ξέρω ποιον ωφελεί ο ιμπεριαλισμός του Άσπρου - πάντως σίγουρα έχει διαβάσει στον Θουκυδίδη εκείνο το υπέροχο διάλογο των Αθηναίων με τους Μήλιους - κάτι ανάλογο θα ψιθύριζε στον επισκέπτη την ώρα που τον καρύδωνε.
22 Ιαν 2007 1:27:00 μμ
Bourchas said...
Ο διάλογος των Μηλίων, όπως αναφέρει ο Πόππερ στη σημ. 15 του 10ου κεφαλαίου της «Ανοιχτής Κοινωνίας» είναι «ονομαστός και πολύ αναλυτικά αναπτυγμένος, αν και βέβαια πλασματικός». (Σιγά μην είχε μαγνητόφωνο ο αντιδημοκράτης Θουκυδίδης). Όπως, αναφέρει πάλι ο Πόππερ, «όσο αποτροπιαστικό κι αν ήταν το εγχείρημα των Αθηναίων στη Μήλο (ίσως ήταν υπεύθυνος ο Αλκιβιάδης, βλ. Πλουτάρχου Αλκιβιάδη, 16) οι Αθηναίοι δεν επιτέθηκαν απροειδοποίητα και προσπάθησαν να κάνουν διαπραγματεύσεις προτού χρησιμοποιήσουν βία».Επιπλέον ο Πόππερ, στην ίδια σημείωση αναφέρεται και στο σπουδαιότατο, ως το άμεσο αίτιο του πολέμου, επεισόδιο της απροειδοποίητης και χωρίς την κήρυξη πολέμου επίθεσης της Θήβας (συμμάχου της ολοκληρωτικής Σπάρτης) κατά των δημοκρατικών Πλαταιών. Αυτό το επεισόδιο ο Θουκυδίδης το αφηγείται πολύ συνοπτικά και δεν προβαίνει σε κανένα σχόλιο για την ηθική πλευρά της υπόθεσης. Επικρίνει μολοταύτα τους δημοκρατικούς Πλαταιείς γιατί επέδειξαν σκληρή μεταχείριση προς τους εισβολείς!!
22 Ιαν 2007 2:15:00 μμ
Comments
Ka8hkonta ka8arisma toualetas kai kseskatwma.
Plhroforiai entos protimountai oi katoikoi Bonitsas