Skip to main content

«Το Μεσανατολικό και η ... Μακεδονία»

Σήμερα «ΤΟ ΒΗΜΑ», στην ενότητα «Νέες Εποχές», δημοσιεύει άρθρο της αφεντιάς μου (Μπούρχας, όμως το επίθετό μου κ. διευθυντά) με τον τίτλο «Το Μεσανατολικό και η... Μακεδονία».
Το άρθρο ως προς τις ιστορικές αναφορές του στηρίζεται στο βιβλίο του κ. Δημήτρη Λιθοξόου «Μειονοτικά ζητήματα και εθνική συνείδηση στην Ελλάδα» (β' έκδοση, εκδόσεις Λεβιάθαν).
Είναι η δεύτερη φορά που δημοσιεύεται στον ελληνικό τύπο άρθρο μου με αναφορά στα ιστορικά έργα του κ. Λιθοξόυ, που συνιστούν ένα ισχυρό ράπισμα ενάντια στον τραγελαφικό ελληνικό εθνοτικό εθνικισμό.
Τούτου δοθέντος, η δημοσίευση αυτών των άρθρων από τον ελληνικό τύπο, αποτέλεσε για μένα μια ευχάριστη έκπληξη.

Comments

Ecumene said…
Γεια χαρα,συγχαρητηρια
για τη δημοσίευση..

Σχετικά με απογραφές...

1911:Population by Vilayet Thessaloniki(Selanik)
Muslim :605.000,Greek:398.000,Bulgarian:271.000

1911:Population by Vilayet Monastir(Bitola)
Muslim:456.000,Greek:350.000,Bulgarian:246.000

1911:Population by Vilayet Kosovo(capital city Uskub)
Muslim:959.000, Greek: 93.000,Bulgarian:531.000

http://www.univ.trieste.it/~storia/corsi/Dogo/tabelle/popolaz-ottomana1911.jpg

According to a Turkish census of Hilmi Pasha in 1904:
VILAYET OF THESSALONIKI:
GREEKS :373.227
BULGARIANS:207.317

VILAYET OF MONASTIR(Bitola):
GREEKS :373.261.283
BULGARIANS:178.412

SANTZAK OF USKUB (Skopje)
GREEKS : 13.452
BULGARIANS:172.735

Vergina 07:42, 3 December 2005 (UTC)

Wikipedia



According to a Turkish census of Hilmi Pasha in 1906, in the area of Macedonia lived:

423,000

or

41.71%
Muslims (Turks and Albanians)
259,000

or

27.30%
Greeks
178,000

or

18.81%
Bulgarians
13,150

or

1.39%
Serbs
73,000

or

7.72%
others"



http://cc.ece.ntua.gr
George Bourchas said…
Κυρία μου τα συγχαρητήρια αξίζουν στο «ΒΗΜΑ» και στον κ. Λιθοξόου, τον οποίο με την παρέμβασή σας αμφισβητείτε και καλά κάνετε.

Ωστόσο, αν είχατε πρόσβαση στο βιβλίο του κ. Λιθοξόου θα βλέπατε ότι αναφέρει, πως τα αποτελέσματα της ίδιας απογραφής δημοσίευσε η εφημερίδα της Βιέννης Politische Correspondenz (P.C. 13-14/4/1905), τα οποία όμως δεν συμφωνούν με τον πίνακα της ASR.

Υπάρχουν έτσι δύο διαφορετικοί πίνακες για την ίδια απογραφή. Η P.C. εμφανίζει 270 χιλιάδες συνολικά περισσότερο πληθυσμό από την ASR (3.171.690 έναντι 2.901.720). Ο μεγάλος αριθμός των «Ελλήνων» στην P.C. (373.227+261.283+13452=647.962 ή 20,5%) περιλαμβάνει εκτός των ελληνόφωνων, τους βουλγαρόφωνους σλαβόφωνους, αλβανόφωνους και μέρος των βλαχόφωνων πατριαρχικών, που δέχονται την ελληνική γλώσσα στη λειτουργία των εκκλησιών τους (μια παράδοση αιώνων που φτάνει στα πρωτοβυζαντινά χρόνια και αμφισβητούσε ο νέος μαχόμενος βουλγάρικος, σέρβικος και ρουμάνικος εθνικισμός). Γίνεται δηλαδή λόγος περί «Ελλήνων» σαν να πρόκειται περί ελληνοφώνων, ο αριθμός των οποίων έχει δημοσιευθεί στην ASR (307.000, ήτοι 10,6% του συνόλου των κατοίκων των Μακεδονίας).
Anonymous said…
και 3% οι σκατόφωνοι
Ecumene said…
Γινεται λογος περι Ελληνων
με βαση οχι απλως το θρησκευμα
αλλα και με το αν ειναι
Πατριαρχικοί.....


Δηλαδη μιλαμε για απογραφή
Ρωμιών Πατριαρχικων
(με σλαβογενείς,αλβανογενείς κτλ)

Τι 10,τι 20 %
ομως....παλι το επιχείρημα μετραει...
Skepseis said…
Άρα σύμφωνούμε όλοι: η πλειοψηφία ήταν Τούρκοι! Γιατί τσακωνόσαστε περί (Σλαβο)μακεδόνων και Ελλήνων; Ας "επιστρέψουμε" τη Μακεδονία στους Τούρκους!!!

Αυτά για τα σαχλά αριθμολόγια των μεν και των δε: ούτως ή άλλως δε θα καταλάβουμε ποτέ ποιός ήταν τί στην Μακεδονία των αρχών τοτ 20ου, άφου υπήρχαν σλαβόφωνοι Μακεδόνες που μάχονταν στο πλευρό των Ελλήνων, άλλοι που βραβέυονταν από την ακαδημία Αθηνών για τα έργα που έγραφαν στα (αρχαία) Ελληνικά, άλλοι που ορκίζονταν στο όνομα μιας ανεξαρτητης Μακεδονίας και άλλοι που ονειρεύονταν την ένωση με τη Βουλγαρία ή με τη Σερβία...

Άρα ποιός θα μπορούσε να μετρήσει τις ψυχές των ανθρώπων αυτών; Που άλλοι στους έσφαζαν επειδή δεν καταλάβαιναν να απαντήσουν στην (ελληνική) ερώτηση "Τί είσαι;" και άλλοι τους έσφαζαν γιατί στην ίδια ερώτηση απαντούσαν στην (σλαβο)μακεδονική "Έλληνας!".

Το ελληνικό κράτος (όπως και το Βουλγαρικό και το Σερβικό) οφείλει να ζηήσει συγγνώμη για τις παρελθούσες αμαρτίες του. Και οφείλει να καταγράψει με ειλικρίνεια το μέγενθος της σλαβόφωνης μειονότητας που ζεί ακόμα εντός των συνόρων του και να τους προσφέρει όσα απαιτεί για τις ελληνικές μειονότητες που ζουν διασκορπισμένες ανά τον κόσμο.

Και οι φίλοι από την άλλη πλευρά των συνόρων οφείλουν να δούν ότι άλλαξαν οι καιροί και στην (Ελληνική) Μακεδονία δεν υπάρχει πιά χώρος για αλυτρωτικά όνειρα: οι ανταλλαγές των πληθυσμών σφράγισαν την απόλυτη αριθμιτική υπεροχή των Ελλήνων στην περιοχή.
Anonymous said…
οπου βλεπεις την λεξη μουσουλμανος μην την ταυτιζεις με τον τουρκο...αλβανοι,κουρδοι,ρομα και δεν συμμαζευεται ειναι και αυτοι μεσα...
Anonymous said…
και κατι ακομα...η αποψη σας κυριε libertinos δεν σας βρισκει συμφωνω με τον καταλογο ελληνικων και βουλγαρικων σχολειων εκεινης της εποχης(ελληνικα σχολεια στα οποια επρεπε να πληρωσεις σε αντιθεση με τα βουλγαρικα...
Anonymous said…
03/10/07 21:34
Μήνυμα προς Αθήνα
«Δεν μου αρέσουν τα βέτο» λέει ο Σολάνα για την ενταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ

Associated Press
Οι κ.κ. Τσερβένκοφσκι και Σολάνα
Βρυξέλλες




Η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην EE συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Χ.Σολάνα χαιρέτησε τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, σε μία σαφή αναφορά στις ενδεχόμενες αντιδράσεις της Αθήνας για το θέμα της ονομασίας και ερωτηθείς για ενδεχόμενο βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, ο Χ.Σολάνα απάντησε πως «δεν μου αρέσουν τα βέτο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Anonymous said…
Η Βουλή αποφασίζει για τα Σκόπια
Δεν θα πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Αρχηγών, παρά μόνο για ενημέρωσηΔευτέρα, 15.10.07
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της, χωρίς να προηγηθεί απόφαση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΤ, εφόσον ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς καταθέσει πρόταση σύνθετης ονομασίας που μπορεί να γίνει αμοιβαία αποδεκτή, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει την πράξη αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με το νέο όνομα και θα ακολουθήσει κύρωση της Συνθήκης από το Κοινοβούλιο.

Σε αυτή την περίπτωση, η εξασφάλιση απλής πλειοψηφίας θεωρείται απολύτως εφικτή, δεδομένου ότι ακόμη και αν καταγραφούν «διαρροές» από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, θεωρείται λογικό να υπάρξει στήριξη από την Αριστερά. Τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο διευθέτησης της εκκρεμότητας ακόμη και με ονομασία που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία», ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, εάν επιλέξει την οδό της απόρριψης, δεδομένου ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν στο πλαίσιο του ΟΗΕ λύσεις σύνθετης ονομασίας. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με τη διαδικασία αυτή θα διαμορφωθεί μια διακομματική πλειοψηφία «και θα απομονωθεί ο ΛΑΟΣ, ενώ θα αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μιας “ανταρσίας” βουλευτών από τη Βόρεια Ελλάδα».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών μόνο για την ενημέρωσή τους και όχι για να προκύψει δεσμευτική απόφαση, όπως συνέβη το 1992, όταν απορρίφθηκε οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία.

Κατά τις διμερείς επαφές που θα έχει σήμερα στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα μεταφέρει ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα» (όπως είπε χθες σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή»), εάν το αδιέξοδο στο ζήτημα της ονομασίας παραμείνει. Μάλιστα, η κυρία Μπακογιάννη έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος προσφάτως δήλωσε «δεν μας αρέσουν τα βέτο», προκαλώντας την έντονη δυσφορία της Αθήνας. Ανάλογα μηνύματα θα μεταφέρει και ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στις επαφές που θα έχει με Ευρωπαίους ομολόγους του στο περιθώριο της Ατυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στη Λισσβόνα την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Oλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν συνειδητοποιήσει ότι η απειλή του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 δεν είναι προσχηματική. Διπλωματικές πηγές συνδέουν με αυτήν ακριβώς τη διαπίστωση τη χρονική μετάθεση της επίσκεψης στην Αθήνα του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών κ. Νίκολας Μπερνς, η οποία είχε αρχικώς προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου. Το επόμενο διάστημα θα είναι περίοδος έντονου διπλωματικού παρασκηνίου προκειμένου να προετοιμαστεί η κατάθεση νέας πρότασης για το όνομα από τα Ηνωμένα Εθνη, με εχέγγυα επιτυχίας αυτή τη φορά. Η ελληνική διπλωματία επιδιώκει ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό (όπως το «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια»). Σύμφωνα με τους κανόνες της κοινής λογικής, τα «κλειδιά» κρατούν οι Αμερικανοί, που έχουν τη δυνατότητα να πείσουν την ΠΓΔΜ ότι πράγματι απειλείται η ένταξή της στη Συμμαχία, εάν δεν μετακινηθεί από την πάγια θέση υπέρ της λύσης διπλής ονομασίας. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση «ούτε κλαίει ούτε γελάει».

Αισιοδοξεί ότι η απειλή του βέτο θα πιάσει τόπο και προληπτικά αποτιμά τις συνέπειες μιας σύγκρουσης με τις ΗΠΑ για τα Σκόπια.

Ασκηση βέτο ζητεί ο κ. Στ. Παπαθεμελής

Να ασκήσει τώρα η Ελλάδα το δικαίωμα αρνησικυρίας φράζοντας το δρόμο των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα.

«Η χώρα μας πρέπει να ασκήσει κάθε μέσο ώστε να διεκδικήσει τα δίκαιά της στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ», ανέφερε ο κ. Παπαθεμελής. «Τώρα είναι, ίσως, η μεγαλύτερη ευκαιρία στη διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας. Η Ελλάς οφείλει να ασκήσει δικαίωμα αρνησικυρίας στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ καταγγέλλοντας την ενδιάμεση συμφωνία, που κατά συρροήν και εξακολούθησιν παραβιάζεται από το κράτος των Σκοπίων».



ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Ελεύθερος Τύπος
seleykos said…
Κύριε Μπούρχα

Ονομάζεται μια εθνικά ανομοιογενή περιοχή με ένα όνομα και προσπαθείτε με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσετε την εντύπωση μιας ενότητας.
Ονομάζετε δηλαδή ως Μακεδονία μια περιοχή με Αλβανούς, Έλληνες, Τούρκους, και Βούλγαρους κατοίκους . Και μετά λέτε ότι η περιοχή αυτήν ήταν ένας γλωσσικός αχταρμάς.

Ενώ ο μόνος αχταρμάς είναι αυτός που σας οδήγησε στο να βλέπετε την περιοχή σαν ενιαία.

Όμως ξεχνάτε ότι οι Έλληνες ελληνόφωνοι ήταν όλοι μαζεμένοι στην νότια Μακεδονία και αποτελούσαν αναπόσπαστο τμήμα του όλου ελληνικού πληθυσμού ως συνέχεια της Θεσσαλίας και της Ηπείρου στα δυτικά και ως προέκταση της κυρίως Ελλάδας μέχρι την Θράκη στα ανατολικά.

Ουδέποτε υπήρξε πολιτιστικός και εθνικός αχταρμάς στα σημερινά ελληνικά εδάφη.
Πάντοτε οι βουλγαρόφωνοι πληθυσμοί ήταν στα βόρεια των ελληνόφωνων και χωριζόταν με ευδιάκριτα γεωγραφικά όρια.

Οι Έλληνες λοιπόν αυτοί μαζί με τους βορειότερους κατοίκους που μιλούσαν βουλγάρικα αλλά πολέμησαν για την Ελλάδα, απελευθέρωσαν την ελληνική Μακεδονία .

Αν θέλουμε να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα για τον πληθυσμό θα πρέπει να εξετάσουμε μόνο τα σημερινά ελληνικά εδάφη και όχι τα Σκόπια το Κόσοβο την Σερβία και την Ρωσία μαζί.

Σύμφωνα με την απογραφή του 1925 οι ελληνόφωνοι ντόπιοι στην Μακεδονία ήταν 480.000 οι Σλαβόφωνοι ελληνίζοντες ήταν 75.000 και οι σλαβόφωνοι Βουλγαρίζοντες (εξαρχικοί) ήταν 96.000 ενώ οι Βλαχόφωνοι ήταν 45.000
Αυτήν είναι η απλή αλήθεια

http://img116.imageshack.us/img116/9766/ethnologicalcompositionqi2.jpg

Popular posts from this blog

Άμεση ρήξη με τον αντιλιμπεραλιστικό μνημονιακό παρεοκρατικό καπιταλισμό και με τον διακομματικό εθνοεθνικισμό

Τα θρασύδειλα αντι-λιμπεραλιστικά μνημονιακά εθνοεθνίκια, πρώτα έφεραν την οικονομική καταστροφή της χώρας και τώρα την οδηγούν και σε νέα, εθνική αυτή τη φορά καταστροφή, οδηγώντας την χρεωκοπημένη και αποδυναμωμένη σε ένοπλη σύρραξη με την Τουρκία, αφού προηγουμένως την έχουν εξευτελίσει διεθνώς, θεωρώντας ανυπεράσπιστους και κατατρεγμένους ανθρώπους ως "ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή" κατά της χώρας, αναστέλλοντας και καταπατώντας βάναυσα την συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, διώκοντας τους, καταδικάζοντάς τους, φυλακίζοντάς τους και εξαπολύοντας ακόμα και δολοφονική βία εναντίον τους για την απώθησή τους, εν τέλει δε κατακρεουργώντας, έτσι, κάθε έννοια κράτους δικαίου στη χώρα. Κι αυτό, καθώς  ο διακομματικός εθνοεθνικισμός όλων υπόλοιπων κομμάτων της Βουλής, εκτός του ΜέΡΑ25 που διακηρύσσει ότι " το εθνικό δικαίωμα διαχείρισης των συνόρων μας θα το χρησιμοποιήσουμε για να δίνουμε καταφύγιο στους κατατρεγμένους", δεν βλέπει απέναντί...

Αντιπρόσωποι και εκπρόσωποι

Το ελληνικό Σύνταγμα ανήκει στην κατηγορία των συνταγμάτων εκείνων, που αναγνώρισαν μεν τα πολιτικά κόμματα (κομματική δημοκρατία), πλην όμως διατήρησαν τις αρχές της κλασσικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, με συνέπεια τη δημιουργία πολλών προβλημάτων, που αναφέρονται στις σχέσεις διατάξεων των δύο κατηγοριών. Η ευρύτατη σε έκταση και περιεχόμενο «συνταγματοποίηση» των πολιτικών κομμάτων στο ελληνικό σύνταγμα (όπως, άλλωστε, απαιτούσε η νέα συνταγματικοπολιτική πραγματικότητα) και η εκ παραλλήλου διατήρηση των διατάξεων των άρθρων 51§2 και 60§1, που συνταγματοποιούν το αντιπροσωπευτικό σύστημα και την ελεύθερη εντολή, τείνουν να προσλαμβάνουν έντονο συγκρουσιακό χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 1974 υπήρξε έντονη συζήτηση για το άρθρο 60§1 κατά τη διαδικασία ψηφίσεως του νέου Συντάγματος (υπήρξαν προτάσεις και από την τότε συμπολίτευση υπέρ της απαγόρευσης της δυνατότητας ανεξαρτητοποιήσεως και μεταστάσεως των βουλευτών με την προσθήκη τρίτης παραγράφου στο άρθρο 60), έκ...

«Πώς θα μεταφράζατε τον libertarian στα Ελληνικά»;

Αναρωτήθηκε ο συγγραφέας Νίκος Δήμου σ’ ένα σχόλιο του στο προσωπικό του ημερολόγιο στο διαδίκτυο: [Nikos Dimou said... «Πανάσχημη πως θα μεταφράζατε τον libertarian στα Ελληνικά;»] Του απέστειλα το παρακάτω σχόλιο: [Ο πιο μαχητικός εκφραστής της θεωρίας του Αντιδιαφωτισμού ήταν ο ιερομόναχος Αθανάσιος Πάριος. Μιλούσε στα έργα του για «λιμπερτίνους», «αθεωτάτους κριτικούς» και «ιλλουμινάτα». Εξέφραζε την λύπη του επειδή ο «νόμος της χάριτος δεν συγχωρεί θάνατον την σήμερον» σε όσους κήρυτταν την «πολυθρύλητον και πολυτάραχον ελευθερίαν των δημοκρατικών».΄ Νομίζω ότι, αν ζούσε σήμερα αυτός ο ιδεολογικός πρόγονος του σημερινού αρχιεπισκόπου της ελλαδικής ορθόδοξης εκκλησίας θα απέδιδε κατ’ αναλογία και πολύ εύστοχα τη λέξη libertarian ως «Λιμπερταριανός». Πάντως ο τίτλος «Libertinos» του προσωπικού μου blog οφείλεται σ’ αυτόν. Ελπίζω να με συγχωρέσει!!]