Skip to main content

Οι φιλελεύθεροι και το "Μαριεττάκι"

Γράφει ο καθηγητής Χαρίδημος Κ. Τσούκας: «Αν κάτι μπορεί να προσάψει κανείς στο ΕΣΥΠ είναι ότι οι προτάσεις του θα 'πρεπε να είναι περισσότερο ρηξικέλευθες. Τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι τεράστια και απαιτούνται ριζικές τομές. Ακόμη και τις μικρές αλλαγές, όμως, τις απορρίπτει η ακαδημαϊκή κοινότητα στην Ελλάδα». Γράφει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος: «Διότι όπως τα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς είναι εγκλωβισμένα σε ένα σύστημα αξιών που αγωνίζεται να συντηρήσει το παρελθόν έτσι και οι ηγέτες των διαμαρτυρόμενων φοιτητών πασχίζουν να μην αλλάξει τίποτα. Και να παραμείνουν τα Πανεπιστήμια τελματωμένα στην ανυποληψία, την απαξίωση και τα αδιέξοδα». Κι εγώ εξακολουθώ να αναρωτιέμαι: Αφού όλες οι εξαγγελθείσες αλλαγές είναι μπαλώματα στην παράγκα του καραγκιόζη. Αφού όλες οι εξαγγελθείσες αλλαγές αποπνέουν την φιλοσοφία της σοσιαλφιλεύθερης συναίνεσης της ακινησίας και του τέλματος. Τότε γιατί οι φιλελεύθεροι στην Ελλάδα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για τις καλοπληρωμένες – υποθέτω – προτάσεις των σοσιαλφιλελεύθερων ειδημόνων Μουζέλη και Βερέμη; Υ.Γ. 1 Πάντως, χαλάλι, τα λεφτά που παίρνει ο κ. Βερέμης από τον κρατικό κορβανά, προκειμένου να αναφέρεται σε «μακρόχρονη συγκομιδή ξένων βιβλίων με αρνητικό για την Ελλάδα περιεχόμενο» και σε «ανιστόρητους ανθρωπολόγους που αναζητούν μετά πάθους τις καταφρονεμένες μειονότητες στα Βαλκάνια»!! Αφήστε δε το μένος των δύο κατά του Μπούς και της Αμερικής. Υ.Γ. 2 Οι φιλελεύθεροι στην Ελλάδα πορεύονται σαν τη σοσιαλφιλελεύθερη γαλλική ελίτ, που δεν διδάχθηκε τίποτε ούτε από το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος για το ευρωπαϊκό συνταγματικό τερατούργημα ούτε από τις τελευταίες κινητοποιήσεις της γαλλικής νεολαίας. Υ.Γ. 3 Το πανεπιστημιακό άσυλο θα πρέπει να παραμείνει ως έχει στον αιώνα τον άπαντα. Αποτελεί μέγιστη φιλελεύθερη ακαδημαϊκή κατάκτηση και πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

Comments

Popular posts from this blog

Μανιφέστο «Λιμπεραλιστικής Τάσης του DiEM25» (Ενάντια στον Νεοφασιστικό Υπαρκτό Καπιταλισμό)

1. Το μόνο «φάντασμα» που πλανιόταν και πλανιέται κάθε φορά πάνω από τις εκάστοτε κατεστημένες αναχρονιστικές δυνάμεις της ανθρωπότητας είναι το «φάντασμα» του Λιμπεραλισμού. 
Κάθε φορά δε, στο ιστορικό διάβα, ο Λιμπεραλισμός, άλλοτε εξεγερμένος κι άλλοτε αμυνόμενος, κατατρόπωνε αυτές τις κατεστημένες αναχρονιστικές δυνάμεις. Τέτοια, μάλιστα, διεφάνη η επικυριαρχία του το σύντομο χρονικό διάστημα πριν το 2008, ώστε να γίνει λόγος, ακόμα και, για το «Τέλος της Ιστορίας»!

Φευ! Επρόκειτο, απλά και μόνο, για το τέλος του διαστροφικού «υπαρκτού σοσιαλισμού». Αμέσως μετά κορυφώθηκε η πρωτοφανής ανάδυση, αφενός μεν του (επίσης) διαστροφικού «υπαρκτού καπιταλισμού», που αποκαλείται διεθνώς “crony capitalism” («παρεοκρατικός καπιταλισμός»), με δεσπόζουσα έκφανσή του έναν διεθνοποιημένο χρηματοπιστωτικό παρασιτισμό, αφετέρου δε του νεοφασισμού, με δεσπόζουσα έκφανσή του έναν (επίσης) διεθνοποιημένο πολιτισμικό εθνικισμό.
2. α) «Η υπέρβαση των δικαίων ορίων της ιδιοκτησίας δεν συνίσταται στο μέγεθο…

«Είναι το ευρώ ηλίθιε!»

Δικαιοσύνη και Πλάτων

«Άνευ μεν γαρ του καθόλου ουκ εστίν επιστήμην λαβείν» (Αριστοτέλης, Μεταφ. 1086 b 5)
1. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Αριστοτέλης, ένας ηθικολόγος, ένας ηθικός αναμορφωτής, ο Σωκράτης, ήταν εκείνος, που ενοχλούσε τους ανθρώπους εξαναγκάζοντάς τους, να σκεφτούν, να εξηγήσουν και να δώσουν λόγο για τις αρχές των πράξεών τους˙ συνήθιζε να τους υποβάλει ερωτήματα και οι απαντήσεις τους δεν τον ικανοποιούσαν εύκολα˙ ξεκινούσε κι ο Σωκράτης, όπως οι σοφιστές, από το υποκείμενο της γνώσης και έπειτα μόνο προχωρούσε προς το αντικείμενό της˙ το υποκείμενο ωστόσο της γνώσης συγκροτείται απ’ αυτόν και ως νους, δηλαδή όχι ως κάτι σχετικό, όχι ατομικά περιορισμένο, αλλά ως υποκείμενο που νοεί, ως λογικό υποκείμενο˙ «η γνώση προς την οποία κατευθύνεται το λογικό υποκείμενο δεν έγκειται στην αντίληψη που γεννούν οι αισθήσεις, αλλά στην έννοια, που τη γεννάει η λογική λειτουργία της συνείδησης» [1]. Ενώ, όμως, έτσι πραγματοποιήθηκε η διάκριση αισθητού και λογικού υποκειμένου, δεν πραγματοποιήθηκε και η δι…