Skip to main content

CIA εναντίον Μπους

Γράφει ο Τάκης Μίχας στην χθεσινή "Ελευθεροτυπία", επικαλούμενος άρθρο στο «Foreign Affairs» (March/April 2006) του επικεφαλής της CIA για τη Μέση Ανατολή την περίοδο 2000-2005 Paul Pillar: «Ένα από τα ελάχιστα επιχειρήματα δικαιολόγησης της εισβολής στο Ιράκ τα οποία είχαν κάποιο στοιχείο αληθοφάνειας ήταν το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο η πληροφόρηση σχετικά με την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής και τη σχέση του Σαντάμ Χουσεΐν με την Αλ Κάιντα αποδείχθηκε μεν λανθασμένη αλλά ήταν η ίδια πληροφόρηση που είχαν κι άλλες δυτικές χώρες. Με άλλα λόγια η επέμβαση στο Ιράκ δεν ήταν μια προμελετημένη ενέργεια εκ μέρους της κυβέρνησης Μπους, προκειμένου να μεγιστοποιήσει πολιτικά και πιθανώς οικονομικά οφέλη, αλλά μια ενέργεια που βασίστηκε σε δικαιολογημένες ανησυχίες δυστυχώς όμως σε λάθος πληροφόρηση. Ομως ακόμα κι αυτό το επιχείρημα νομιμοποίησης της εισβολής, το οποίο δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν οι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αποδεικνύεται ότι είναι ψευδές». Αδικεί, έχω τη γνώμη, τον Τάκη Μίχα η άκριτη αποδοχή των ισχυρισμών του Paul Pillar. Ο τελευταίος απασχόλησε για ένα και μόνο φεγγάρι την αμερικανική επικαιρότητα περί τα μέσα Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους, όταν και έγινε γνωστό το σχετικό άρθρο του. Έκτοτε ουδείς ασχολήθηκε μαζί του. Δείτε σχετικά εδώ και εδώ. Για την αντίκρουση της γενικότερης φιλολογίας «περί ψευδών» σχετικά με το Ιράκ δείτε εδώ.

Comments

Popular posts from this blog

«Είναι το ευρώ ηλίθιε!»

Γιατί μόνον τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας είναι απαγορευτικά;

Γιατί το διεθνές χρηματοπιστωτικό παρεοκρατικό κεφάλαιο δανείζει με πολύ χαμηλά επιτόκια ουσιαστικά χρεοκωπημένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία; 
Μα γιατί αυτές οι χώρες είναι πολιτικά ισχυρές και έτσι μπορούν να εκβιάζουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό παρεοκρατικό κεφάλαιο με κούρεμα των απαιτήσεών του. Μάλιστα, όταν ο Ντράγκι είπε, ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ, ουσιαστικά απείλησε με κούρεμα το διεθνές παρεοκρατικό κεφάλαιο.
Από τότε συμφωνήθηκε, μεταξύ αφενός διεθνούς χρηματοπιστωτικού παρεοκρατικού κεφαλαίου και αφετέρου Γαλλίας – Ιταλίας, η παγίωση και η διαιώνιση κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό της υπάρχουσας μέχρι σήμερα κατάστασης. Το διεθνές χρηματοπιστωτικό παρεοκρατικό κεφάλαιο θα τις δάνειζε με πολύ χαμηλά επιτόκια, ενώ την ίδια ώρα οι ίδιες δεσμεύτηκαν να μην αυξάνουν έτι περαιτέρω τις δανειακές τους ανάγκες, δηλαδή να μην συνεχίσουν την πρότερη οικονομική τους πολιτική των παχιών αγελάδων. Η δε Γερμανία επικρότησε και στάθηκε στην άκρη ευτυχισμένη και ανακ…

Μανιφέστο «Λιμπεραλιστικής Τάσης του DiEM25» (Ενάντια στον Νεοφασιστικό Υπαρκτό Καπιταλισμό)

1. Το μόνο «φάντασμα» που πλανιόταν και πλανιέται κάθε φορά πάνω από τις εκάστοτε κατεστημένες αναχρονιστικές δυνάμεις της ανθρωπότητας είναι το «φάντασμα» του Λιμπεραλισμού. 
Κάθε φορά δε, στο ιστορικό διάβα, ο Λιμπεραλισμός, άλλοτε εξεγερμένος κι άλλοτε αμυνόμενος, κατατρόπωνε αυτές τις κατεστημένες αναχρονιστικές δυνάμεις. Τέτοια, μάλιστα, διεφάνη η επικυριαρχία του το σύντομο χρονικό διάστημα πριν το 2008, ώστε να γίνει λόγος, ακόμα και, για το «Τέλος της Ιστορίας»!

Φευ! Επρόκειτο, απλά και μόνο, για το τέλος του διαστροφικού «υπαρκτού σοσιαλισμού». Αμέσως μετά κορυφώθηκε η πρωτοφανής ανάδυση, αφενός μεν του (επίσης) διαστροφικού «υπαρκτού καπιταλισμού», που αποκαλείται διεθνώς “crony capitalism” («παρεοκρατικός καπιταλισμός»), με δεσπόζουσα έκφανσή του έναν διεθνοποιημένο χρηματοπιστωτικό παρασιτισμό, αφετέρου δε του νεοφασισμού, με δεσπόζουσα έκφανσή του έναν (επίσης) διεθνοποιημένο πολιτισμικό εθνικισμό.
2. α) «Η υπέρβαση των δικαίων ορίων της ιδιοκτησίας δεν συνίσταται στο μέγεθο…