Skip to main content

Ευτυχώς που ο κ. Νίμιτς δεν ζει στην Ελλάδα!

Ως γνωστόν, οι πρόσφατες δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του Ο.Η.Ε κ. Νίμιτς, που αναφέρονταν στον βίο και την πολιτεία του Αλέξανδρου προξένησαν κύματα αγανάκτησης στην ελληνική κοινή γνώμη (την πάλαι ποτέ "δημοσία ελληνικήν συνείδησιν") και στην πολιτειακή και ακαδημαϊκή ηγεσία της χώρας.
Οι επίμαχες δηλώσεις του κ Νίμιτς είναι οι εξής:
«Οσον αφορά στο όνομα του αεροδρομίου, θα πω ότι, προσωπικά, δεν είμαι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρά το γεγονός πως γνωρίζω ότι αυτό θα προκαλέσει άσκηση κριτικής και στις δύο χώρες. Αυτός ήταν σίγουρα μεγάλος κατακτητής, αλλά κατακρεούργησε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε πολλές πόλεις. Ο ίδιος δεν ήταν προωθητής της δημοκρατίας και του πολιτικού βίου και, κατά την άποψή μου, δεν άφησε πίσω του τη θετικότερη, μακροχρόνια αυτοκρατορία. Γι' αυτό και μου φαίνεται παράξενο να υπάρχει τέτοιος ανταγωνισμός γύρω από την κληρονομιά που άφησε, με αρνητικές επιπτώσεις στον 21ο αιώνα, χιλιάδες χρόνια μετά το θάνατό του. Αλλά, αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, η οποία πιθανότατα δεν έχει πραγματική αξία. Εγώ προτιμώ να βλέπω μπροστά και όχι πίσω. Πιστεύω πως οι άνθρωποι στην περιοχή έχουν τη δυνατότητα να οικοδομήσουν νέες σχέσεις, ισχυρές δημοκρατίες και οικονομική προοπτική στο ευρωατλαντικό πλαίσιο, αλλά μόνον στην περίπτωση που εργαστούν από κοινού και αφήσουν πίσω τους κάποια από αυτά τα ιστορικά ζητήματα».
Ελάχιστοι, ωστόσο, στην Ελλάδα θα θυμούνται, ότι παρόμοιες υστερικές και ανιστόρητες αντιδράσεις ξεσήκωσε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1993, ένα απλό και μόνο άρθρο στο περιοδικό "ΟΜΙΚΡΟΝ" της Ο.Ν.Ν.Ε.Δ του δημοσιογράφου και διανοούμενου Τάκη Μίχα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το άρθρο αυτό του Τάκη Μίχα διατηρείται ακόμα και σήμερα επίκαιρο.
Όμως, όπως μας θυμίζει ο Νίκος Δήμου στο πρόσφατο άρθρο του με τον τίτλο «Μακελλάρηδες», «όταν το 1993 ο Τάκης Μίχας έγραψε κάτι παρόμοιο, προπηλακίστηκε, εξυβρίστηκε, έχασε και την δουλειά του».
Ευτυχώς που ο κ. Νίμιτς δεν ζει στην Ελλάδα και γλύτωσε τα χειρότερα!

Comments

George Bourchas said…
Σημειώνω, ότι κάνοντας αριστερό κλικ με το ποντίκι πάνω στις εικόνες, μπορείτε να διαβάσετε άνετα το άρθρο του Τάκη Μίχα στο περιοδικό "ΟΜΙΚΡΟΝ" της Ο.Ν.Ν.Ε.Δ.
Anonymous said…
Αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας το τελευταίο πακέτο ιδεών για το όνομα των Σκοπίων
Ερωτηματικά για την ουδετερότητα Νίμιτς
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008 12:45

Ερωτηματικά για την ακεραιότητα του Μάθιου Νίμιτς ως αμερόληπτου διαμεσολαβητή εγείρει αποκάλυψη εγγράφου «φωτιά» της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια για τη δέσμη προτάσεων που παρουσίασε ο Αμερικανός διπλωμάτης στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Εθνος», έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, αποδεικνύει ότι η αμερικανική πλευρά ειχε προετοιμάσει την πρόταση διπλής ονομασίας και αφού τη συζήτησε με τους Σκοπιανούς, την παρέδωσε στον Μάθιου Νίμιτς για την παρουσιάσει στους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ.

Ετσι, αποδεικνύεται ότι το τελευταίο «πακέτο Νίμιτς» που παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, αρχικά στις 11 Σεπτεμβρίου και στην τελική του μορφή στις 8 Οκτωβρίου, ήταν προϊόν αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας και το κυριότερο εν γνώσει της σκοπιανής πλευράς.

Όπως γραφει το «Εθνος», το αμερικανικό σχέδιο της 29ης Ιουλίου προέβλεπε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εισάγοντας όμως μορφή διπλής ονομασίας, καθώς το νέο όνομα υποχρεωτικώς θα εφαρμοζόταν μόνο σε διεθνείς οργανισμούς και ενδεχομένως σε πολυμερείς συμφωνίες, και στις διμερείς σχέσεις θα αφηνόταν στη διακριτική ευχέρεια των χωρών ποιο όνομα θα χρησιμοποιούν.

Παράλληλα, ιδιαίτερα έμφαση δίδεται στην ικανοποίηση της βασικής διεκδίκησης των Σκοπίων για «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα, ενώ ανησυχητική είναι η στάση της αμερικανικής πλευρά στο θέμα των λεγόμενων «Αιγαιατών Μακεδόνων», που προκλητικά εγείρει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Πιο συγκεκριμένα για το θέμα της εθνικής ταυτότητας, στο έγγραφο αναφέρεται ότι η γλώσσα και η εθνικότητα (nationality) θα καλούνται Μακεδονική (Macedonian), αλλά αυτό -σημειώνεται- «θα μπορούσε να διευθετηθεί σιωπηλώς, πιθανώς ως επισυναπτόμενο Παράρτημα σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ή σε μερικά άλλα εσωτερικά έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, που δεν υπόκειται στην ελληνική εξέταση/ έγκριση». «Η τελική διαπραγματευτική γραμμή (bottom line) είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διασφαλίσεις ότι η γλώσσα, η εθνικότητα κλπ. θα συνεχίσουν να αποκαλούνται Μακεδονική και όχι ?Βορειομακεδονική?», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι επιθυμεί ο επιθετικός προσδιορισμός «Βόρεια» να μπει σε παρένθεση και η αναγνώριση της «Μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας» να είναι ρητή, παρά σιωπηρή. Τέλος, σημειώνεται, «θα ήθελε να περιορίσει τη χρήση της νέας ονομασίας, στους διεθνείς οργανισμούς που ήδη χρησιμοποιείται το FΥRΟΜ».

http://www.youtube.com/watch?v=2RTWkc2Ylfs

Popular posts from this blog

Άμεση ρήξη με τον αντιλιμπεραλιστικό μνημονιακό παρεοκρατικό καπιταλισμό και με τον διακομματικό εθνοεθνικισμό

Τα θρασύδειλα αντι-λιμπεραλιστικά μνημονιακά εθνοεθνίκια, πρώτα έφεραν την οικονομική καταστροφή της χώρας και τώρα την οδηγούν και σε νέα, εθνική αυτή τη φορά καταστροφή, οδηγώντας την χρεωκοπημένη και αποδυναμωμένη σε ένοπλη σύρραξη με την Τουρκία, αφού προηγουμένως την έχουν εξευτελίσει διεθνώς, θεωρώντας ανυπεράσπιστους και κατατρεγμένους ανθρώπους ως "ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή" κατά της χώρας, αναστέλλοντας και καταπατώντας βάναυσα την συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, διώκοντας τους, καταδικάζοντάς τους, φυλακίζοντάς τους και εξαπολύοντας ακόμα και δολοφονική βία εναντίον τους για την απώθησή τους, εν τέλει δε κατακρεουργώντας, έτσι, κάθε έννοια κράτους δικαίου στη χώρα. Κι αυτό, καθώς  ο διακομματικός εθνοεθνικισμός όλων υπόλοιπων κομμάτων της Βουλής, εκτός του ΜέΡΑ25 που διακηρύσσει ότι " το εθνικό δικαίωμα διαχείρισης των συνόρων μας θα το χρησιμοποιήσουμε για να δίνουμε καταφύγιο στους κατατρεγμένους", δεν βλέπει απέναντί

Αντιπρόσωποι και εκπρόσωποι

Το ελληνικό Σύνταγμα ανήκει στην κατηγορία των συνταγμάτων εκείνων, που αναγνώρισαν μεν τα πολιτικά κόμματα (κομματική δημοκρατία), πλην όμως διατήρησαν τις αρχές της κλασσικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, με συνέπεια τη δημιουργία πολλών προβλημάτων, που αναφέρονται στις σχέσεις διατάξεων των δύο κατηγοριών. Η ευρύτατη σε έκταση και περιεχόμενο «συνταγματοποίηση» των πολιτικών κομμάτων στο ελληνικό σύνταγμα (όπως, άλλωστε, απαιτούσε η νέα συνταγματικοπολιτική πραγματικότητα) και η εκ παραλλήλου διατήρηση των διατάξεων των άρθρων 51§2 και 60§1, που συνταγματοποιούν το αντιπροσωπευτικό σύστημα και την ελεύθερη εντολή, τείνουν να προσλαμβάνουν έντονο συγκρουσιακό χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 1974 υπήρξε έντονη συζήτηση για το άρθρο 60§1 κατά τη διαδικασία ψηφίσεως του νέου Συντάγματος (υπήρξαν προτάσεις και από την τότε συμπολίτευση υπέρ της απαγόρευσης της δυνατότητας ανεξαρτητοποιήσεως και μεταστάσεως των βουλευτών με την προσθήκη τρίτης παραγράφου στο άρθρο 60), έκ

Ο Ερντογάν θέλει, ο Καραμανλής μπορεί;

«Απαιτείται επειγόντως δόγμα» είναι ο τίτλος ενός ενδιαφέροντος άρθρου του Αλέξη Παπαχελά στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ». Γράφει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Παπαχελάς: {Εχει η Αθήνα δόγμα; Ο Τάσσος έχει, το ακολουθεί πιστά και μπορεί - από τη δική του σκοπιά - να του βγει. Ο Σημίτης είχε το δικό του δόγμα, που έλεγε «αποφεύγω την κρίση, αλλά προσπαθώ να τα βρω στο ευρωπαϊκό πλαίσιο». Ο Καραμανλής; H λογική προστατεύω το στάτους κβο, αποφεύγω την οξύτητα και προσεύχομαι για το καλύτερο δεν «παίζει» σε ένα Αιγαίο όπου μια κρίση μπορεί να κλιμακωθεί μέσα σε λίγα λεπτά, με τα κανάλια να βάζουν απεριόριστο λάδι στη φωτιά για να «πουλήσουν». Απαιτείται επειγόντως δόγμα και αυτό που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν leadership, γιατί ειδάλλως θα βρεθούμε απροετοίμαστοι ενώπιον μιας σύγκρουσης, την οποία όλοι θα έπρεπε να αναμένουν, όπως η προχθεσινή!}. Ποιο, όμως, μπορεί να είναι αυτό το δόγμα; Ο κ. Παπαχελάς δεν προτείνει τίποτε σχετικό. Το «δόγμα Σημίτη», που αναφέρει και που ακολουθεί και η κυβέρνη