Skip to main content

Το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι του Σαμαρά

[ΠΡΩΤΕΣ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ]
[Όπως το είχα από νωρίς προβλέψει το ΛΑΟΣ του κ. Καραταζαφέρη επιχειρεί να βγάλει στην ακροδεξιά σέντρα την ΝΔ του κ. Αντώνη Σαμαρά. Η πρόσκληση - πρόκληση γιατην ματαίωση της εκλογής Παπούλια εχει βαθύτερο σχεδιασμό. Τον Μάρτιο, εποχη κανονικά εκλογής του νέου Προέδρου, η χώρα θα έχει βουλιάξει στις εντάσεις των οικονομικών αδιέξόδων. Η κυβέρνηση θα πλησιάζει στο ναδίρ της δημοτικότητάς της. Σε ένα απελπισμένο κόσμο τότε ο Καρατζαφέρης θα επισημαίνει πως αν τον άκουγε η ΝΔ το Πασόκ δεν θα ήταν ακόμη στην κυβέρνηση. Και "τα πράγματα θα ήσαν καλύτερα". Οι λαικίστικες κορώνες του ΛΑΟΣ δεν θα είναι εύκολο τότε να αντιμετωπισθούν από μιά ΝΔ που θα βρίσκεται ακόμη σε φάση ανασυγκρότησης. Κοντά σε όλα αυτά θα προστεθούν και τα ζητήματα των μεταναστών που θα προκαλέσουν αναστάτωση στους συντηρητικούς κύκλους της ελληνικής κοινωνίας. Πως θα πολιτευθεί τότε η ΝΔ; Από την στάση της στα ζητήματα αυτά θα κριθούν πολλά για το μέλλον της καινούργιας της ηγεσίας.]
[Για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια ένας διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει την Ελλάδα κάτω του Α.
Συγκεκριμένα, η Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα το ελληνικό χρέος σε BBB+ με αρνητική προοπτική, επικαλούμενη την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης στο «πιο αδύναμο κράτος της ευρωζώνης».
Μετά την υποβάθμιση της Fitch το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού bund ανήλθε σε υψηλό 7,5 μηνών, ενώ τα futures των ομολόγων της Ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης.
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών επέκτειναν τις απώλειές τους, υποχωρώντας σε ποσοστό άνω του 6%, ενώ το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων έναντι του Bund ανήλθε έως τις 230 μονάδες βάσης.]
Για το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες στις αρχές του 2010, με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009
Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, σε απάντηση δημοσιογραφικών ερωτήσεων για το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες στις αρχές του 2010, με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας:
«Από τα όσα έχει δηλώσει ήδη, δημοσίως, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς, σε όλες τις συνεντεύξεις του, πριν τις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου 2009 -όπου και όταν ερωτήθηκε σχετικά- δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως».
Δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια (08/12/09)
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στην αφετηρία της άσκησης των νέων μου καθηκόντων, αισθάνθηκα την ανάγκη και την υποχρέωση να επισκεφτώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συμμεριστώ μαζί του σκέψεις και προβληματισμούς για την πορεία του τόπου.
Αυτονόητο είναι, ότι ισχύει η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και για δεύτερη θητεία Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας».
Κατ’ εμένα, από την ανακοίνωση αυτή της Νέας Δημοκρατίας και την δήλωση του Προέδρου της προκύπτει μόνον, ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως μέχρι νεωτέρας. Συνεπώς, κατ’ εμένα η ανακοίνωση αυτή της ΝΔ και η δήλωση του Προέδρου της Α. Σαμαρά, ουδόλως αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών στις αρχές του 2010 και αποσκοπεί, απλώς και μόνο, να "παραμυθιάσει" και να καθησυχάσει τους πάντες.
Πολύ περισσότερο δε, όταν ο Σαμαράς δεν έχει, να χάσει απολύτως τίποτα από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μόνο κέρδη μπορεί να προσδοκά σε οποιαδήποτε περίπτωση.
Ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση, ωστόσο, ο Καρατζαφέρης δεν έχει κανένα λόγο, να ανησυχεί ιδιαίτερα, δεδομένου ότι θα έχει στήριξη από το «μητσοτακέικο» και άλλους. Ο Καρατζαφέρης – και όχι μόνον αυτός – θα ανησυχούσε ιδιαίτερα, αν στις ενδεχόμενες εκλογές του Μαρτίου συμμετείχαν οι λιμπεραλιστές με δικό τους σοβαρό πολιτικό φορέα.
Το 1985 δεν είχα πειστεί από τις διαβεβαιώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου σχετικά με την εκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ΠτΔ. Πολύ περισσότερο σήμερα, μετά ταύτα, δεν μπορεί να με «παραμυθιάσει» ο φασιστοειδής αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Comments

Popular posts from this blog

Άμεση ρήξη με τον αντιλιμπεραλιστικό μνημονιακό παρεοκρατικό καπιταλισμό και με τον διακομματικό εθνοεθνικισμό

Τα θρασύδειλα αντι-λιμπεραλιστικά μνημονιακά εθνοεθνίκια, πρώτα έφεραν την οικονομική καταστροφή της χώρας και τώρα την οδηγούν και σε νέα, εθνική αυτή τη φορά καταστροφή, οδηγώντας την χρεωκοπημένη και αποδυναμωμένη σε ένοπλη σύρραξη με την Τουρκία, αφού προηγουμένως την έχουν εξευτελίσει διεθνώς, θεωρώντας ανυπεράσπιστους και κατατρεγμένους ανθρώπους ως "ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή" κατά της χώρας, αναστέλλοντας και καταπατώντας βάναυσα την συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, διώκοντας τους, καταδικάζοντάς τους, φυλακίζοντάς τους και εξαπολύοντας ακόμα και δολοφονική βία εναντίον τους για την απώθησή τους, εν τέλει δε κατακρεουργώντας, έτσι, κάθε έννοια κράτους δικαίου στη χώρα. Κι αυτό, καθώς  ο διακομματικός εθνοεθνικισμός όλων υπόλοιπων κομμάτων της Βουλής, εκτός του ΜέΡΑ25 που διακηρύσσει ότι " το εθνικό δικαίωμα διαχείρισης των συνόρων μας θα το χρησιμοποιήσουμε για να δίνουμε καταφύγιο στους κατατρεγμένους", δεν βλέπει απέναντί

Αντιπρόσωποι και εκπρόσωποι

Το ελληνικό Σύνταγμα ανήκει στην κατηγορία των συνταγμάτων εκείνων, που αναγνώρισαν μεν τα πολιτικά κόμματα (κομματική δημοκρατία), πλην όμως διατήρησαν τις αρχές της κλασσικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, με συνέπεια τη δημιουργία πολλών προβλημάτων, που αναφέρονται στις σχέσεις διατάξεων των δύο κατηγοριών. Η ευρύτατη σε έκταση και περιεχόμενο «συνταγματοποίηση» των πολιτικών κομμάτων στο ελληνικό σύνταγμα (όπως, άλλωστε, απαιτούσε η νέα συνταγματικοπολιτική πραγματικότητα) και η εκ παραλλήλου διατήρηση των διατάξεων των άρθρων 51§2 και 60§1, που συνταγματοποιούν το αντιπροσωπευτικό σύστημα και την ελεύθερη εντολή, τείνουν να προσλαμβάνουν έντονο συγκρουσιακό χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 1974 υπήρξε έντονη συζήτηση για το άρθρο 60§1 κατά τη διαδικασία ψηφίσεως του νέου Συντάγματος (υπήρξαν προτάσεις και από την τότε συμπολίτευση υπέρ της απαγόρευσης της δυνατότητας ανεξαρτητοποιήσεως και μεταστάσεως των βουλευτών με την προσθήκη τρίτης παραγράφου στο άρθρο 60), έκ

«Πώς θα μεταφράζατε τον libertarian στα Ελληνικά»;

Αναρωτήθηκε ο συγγραφέας Νίκος Δήμου σ’ ένα σχόλιο του στο προσωπικό του ημερολόγιο στο διαδίκτυο: [Nikos Dimou said... «Πανάσχημη πως θα μεταφράζατε τον libertarian στα Ελληνικά;»] Του απέστειλα το παρακάτω σχόλιο: [Ο πιο μαχητικός εκφραστής της θεωρίας του Αντιδιαφωτισμού ήταν ο ιερομόναχος Αθανάσιος Πάριος. Μιλούσε στα έργα του για «λιμπερτίνους», «αθεωτάτους κριτικούς» και «ιλλουμινάτα». Εξέφραζε την λύπη του επειδή ο «νόμος της χάριτος δεν συγχωρεί θάνατον την σήμερον» σε όσους κήρυτταν την «πολυθρύλητον και πολυτάραχον ελευθερίαν των δημοκρατικών».΄ Νομίζω ότι, αν ζούσε σήμερα αυτός ο ιδεολογικός πρόγονος του σημερινού αρχιεπισκόπου της ελλαδικής ορθόδοξης εκκλησίας θα απέδιδε κατ’ αναλογία και πολύ εύστοχα τη λέξη libertarian ως «Λιμπερταριανός». Πάντως ο τίτλος «Libertinos» του προσωπικού μου blog οφείλεται σ’ αυτόν. Ελπίζω να με συγχωρέσει!!]