Tuesday, December 08, 2009

Το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι του Σαμαρά

[ΠΡΩΤΕΣ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ]
[Όπως το είχα από νωρίς προβλέψει το ΛΑΟΣ του κ. Καραταζαφέρη επιχειρεί να βγάλει στην ακροδεξιά σέντρα την ΝΔ του κ. Αντώνη Σαμαρά. Η πρόσκληση - πρόκληση γιατην ματαίωση της εκλογής Παπούλια εχει βαθύτερο σχεδιασμό. Τον Μάρτιο, εποχη κανονικά εκλογής του νέου Προέδρου, η χώρα θα έχει βουλιάξει στις εντάσεις των οικονομικών αδιέξόδων. Η κυβέρνηση θα πλησιάζει στο ναδίρ της δημοτικότητάς της. Σε ένα απελπισμένο κόσμο τότε ο Καρατζαφέρης θα επισημαίνει πως αν τον άκουγε η ΝΔ το Πασόκ δεν θα ήταν ακόμη στην κυβέρνηση. Και "τα πράγματα θα ήσαν καλύτερα". Οι λαικίστικες κορώνες του ΛΑΟΣ δεν θα είναι εύκολο τότε να αντιμετωπισθούν από μιά ΝΔ που θα βρίσκεται ακόμη σε φάση ανασυγκρότησης. Κοντά σε όλα αυτά θα προστεθούν και τα ζητήματα των μεταναστών που θα προκαλέσουν αναστάτωση στους συντηρητικούς κύκλους της ελληνικής κοινωνίας. Πως θα πολιτευθεί τότε η ΝΔ; Από την στάση της στα ζητήματα αυτά θα κριθούν πολλά για το μέλλον της καινούργιας της ηγεσίας.]
[Για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια ένας διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει την Ελλάδα κάτω του Α.
Συγκεκριμένα, η Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα το ελληνικό χρέος σε BBB+ με αρνητική προοπτική, επικαλούμενη την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης στο «πιο αδύναμο κράτος της ευρωζώνης».
Μετά την υποβάθμιση της Fitch το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού bund ανήλθε σε υψηλό 7,5 μηνών, ενώ τα futures των ομολόγων της Ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης.
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών επέκτειναν τις απώλειές τους, υποχωρώντας σε ποσοστό άνω του 6%, ενώ το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων έναντι του Bund ανήλθε έως τις 230 μονάδες βάσης.]
Για το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες στις αρχές του 2010, με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009
Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, σε απάντηση δημοσιογραφικών ερωτήσεων για το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες στις αρχές του 2010, με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας:
«Από τα όσα έχει δηλώσει ήδη, δημοσίως, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς, σε όλες τις συνεντεύξεις του, πριν τις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου 2009 -όπου και όταν ερωτήθηκε σχετικά- δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως».
Δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια (08/12/09)
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στην αφετηρία της άσκησης των νέων μου καθηκόντων, αισθάνθηκα την ανάγκη και την υποχρέωση να επισκεφτώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συμμεριστώ μαζί του σκέψεις και προβληματισμούς για την πορεία του τόπου.
Αυτονόητο είναι, ότι ισχύει η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και για δεύτερη θητεία Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας».
Κατ’ εμένα, από την ανακοίνωση αυτή της Νέας Δημοκρατίας και την δήλωση του Προέδρου της προκύπτει μόνον, ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως μέχρι νεωτέρας. Συνεπώς, κατ’ εμένα η ανακοίνωση αυτή της ΝΔ και η δήλωση του Προέδρου της Α. Σαμαρά, ουδόλως αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών στις αρχές του 2010 και αποσκοπεί, απλώς και μόνο, να "παραμυθιάσει" και να καθησυχάσει τους πάντες.
Πολύ περισσότερο δε, όταν ο Σαμαράς δεν έχει, να χάσει απολύτως τίποτα από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μόνο κέρδη μπορεί να προσδοκά σε οποιαδήποτε περίπτωση.
Ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση, ωστόσο, ο Καρατζαφέρης δεν έχει κανένα λόγο, να ανησυχεί ιδιαίτερα, δεδομένου ότι θα έχει στήριξη από το «μητσοτακέικο» και άλλους. Ο Καρατζαφέρης – και όχι μόνον αυτός – θα ανησυχούσε ιδιαίτερα, αν στις ενδεχόμενες εκλογές του Μαρτίου συμμετείχαν οι λιμπεραλιστές με δικό τους σοβαρό πολιτικό φορέα.
Το 1985 δεν είχα πειστεί από τις διαβεβαιώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου σχετικά με την εκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ΠτΔ. Πολύ περισσότερο σήμερα, μετά ταύτα, δεν μπορεί να με «παραμυθιάσει» ο φασιστοειδής αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

No comments: