Skip to main content

Ο Milton Friedman «λάλησε»!

Αναφωνεί, μεταξύ άλλων, ως συνεπής φιλελεύθερος ο Milton Friedman σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο e-rooster:

Όχι στο ευρώ!

Όχι στο ευρωσύνταγμα!

Όχι στη σοσιαλφιλελεύθερη συναίνεση!

Για την καθ’ υμάς απουσία φιλελεύθερων πεπραγμένων, ωστόσο, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η παρακάτω επισήμανση, που κάνει στην συνέντευξή του:

«Από όλες τις πλευρές υπάρχει μια πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα κατευθυνόμενη στην προώθηση της ανθρώπινης ελευθερίας. Η εμφάνιση του αποτελέσματος αυτών των δράσεων εμποδίζεται από ειδικά συμφέροντα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ελέγχουν το πολιτικό σύστημα διαφόρων χωρών, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί έπ’ άπειρον».

Πάντως, κατά τα φαινόμενα, η Ελλάδα θα είναι η τελευταία χώρα, που θα εγκαταλείψει τα κυρίαρχα κοινωνικοοικονομικά μοντέλα του εθνοτικού εθνικισμού και του παρεοκρατικού καπιταλισμού, αναπτύσσοντας πολιτική, πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα, που θα έχει ως στόχο την προώθηση της ελευθερίας.

Comments

Bourchas said…
Στη φράση "καθ' υμάς" εκείνο το "υ" αντί του "η" βγάζει μάτι!Πάντως ο "δαίμων" του blog με τίμησε ιδιαιτέρως με την εξαίρεσή του!
Anonymous said…
Δεν μπορω να καταλαβω γιατι ο κυριος Μπουρχας μας πρηζει με τον εθνο εθνικισμο, την στιγμη που ολη η Ευρωπη και συντομα περαν του Ατλαντικου κινουνται προς τα κει. Μηπως γινεστε out-dated? Παντως το εθνο εθνικισμο το στηριξε και πολυ σωστα κατ την αποψη μου, μια χαρα.
Anonymous said…
τον στηριξατε ηθελα να πω, ο δαιμων σας ειναι ubiquitous που θα ελεγαν και οι Αγγλοι
Anonymous said…
Για να επανελθω και ζητω συγγνωμη για την πολυλογια, ο κυριος Φριντμαν συνεχιζει την παρολα στα ορια μανιας (δεν ξερω αν εχει να κανει με σεξουαλικη καταπιεση, ξυλο απο τον γονεα κτλ) της θεωριας των ειδικων συμφεροντων, κλικων κλπ. Μου φαινεται πως μια φιλευθερη κοινωνια θα πρεπει να ειναι εξαιρετικα διαφοροποιημενη και οργανωμενη σε επιπεδο κοινοτητας, γειτονιας κλπ ωστε να προωθει τα συμφεροντα της. Τωρα πως καποιοι νομιζουν οτι υπαρχει μια Κοινωνια με μεγαλη πλειοψηφια (εδω κολλαει ο ατομοκεντρισμος?)και καποια τρωκτικα συμφεροντα τα οποια απειλουν το καθαγιασμενο καλο δημοσιο, ατομικο (μαλλον τωρα θα ταυτιστουν) ειναι ενα ερωτημα το οποιοι θα πρεπει να μας απαντησει ο σεβαστος κατα τα αλλα Φριντμαν. Κατα την αποψη μου ανακαλυπτουμε σκοτεινα συμφεροντα (και μην μου πειτε Ολυμπιακη αυτο ειναι φανερο χαζο-συμφερον) οταν οι αποψεις μας δεν περνούν!

Popular posts from this blog

«Είναι το ευρώ ηλίθιε!»

Γιατί μόνον τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας είναι απαγορευτικά;

Γιατί το διεθνές χρηματοπιστωτικό παρεοκρατικό κεφάλαιο δανείζει με πολύ χαμηλά επιτόκια ουσιαστικά χρεοκωπημένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία; 
Μα γιατί αυτές οι χώρες είναι πολιτικά ισχυρές και έτσι μπορούν να εκβιάζουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό παρεοκρατικό κεφάλαιο με κούρεμα των απαιτήσεών του. Μάλιστα, όταν ο Ντράγκι είπε, ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ, ουσιαστικά απείλησε με κούρεμα το διεθνές παρεοκρατικό κεφάλαιο.
Από τότε συμφωνήθηκε, μεταξύ αφενός διεθνούς χρηματοπιστωτικού παρεοκρατικού κεφαλαίου και αφετέρου Γαλλίας – Ιταλίας, η παγίωση και η διαιώνιση κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό της υπάρχουσας μέχρι σήμερα κατάστασης. Το διεθνές χρηματοπιστωτικό παρεοκρατικό κεφάλαιο θα τις δάνειζε με πολύ χαμηλά επιτόκια, ενώ την ίδια ώρα οι ίδιες δεσμεύτηκαν να μην αυξάνουν έτι περαιτέρω τις δανειακές τους ανάγκες, δηλαδή να μην συνεχίσουν την πρότερη οικονομική τους πολιτική των παχιών αγελάδων. Η δε Γερμανία επικρότησε και στάθηκε στην άκρη ευτυχισμένη και ανακ…

Μανιφέστο «Λιμπεραλιστικής Τάσης του DiEM25» (Ενάντια στον Νεοφασιστικό Υπαρκτό Καπιταλισμό)

1. Το μόνο «φάντασμα» που πλανιόταν και πλανιέται κάθε φορά πάνω από τις εκάστοτε κατεστημένες αναχρονιστικές δυνάμεις της ανθρωπότητας είναι το «φάντασμα» του Λιμπεραλισμού. 
Κάθε φορά δε, στο ιστορικό διάβα, ο Λιμπεραλισμός, άλλοτε εξεγερμένος κι άλλοτε αμυνόμενος, κατατρόπωνε αυτές τις κατεστημένες αναχρονιστικές δυνάμεις. Τέτοια, μάλιστα, διεφάνη η επικυριαρχία του το σύντομο χρονικό διάστημα πριν το 2008, ώστε να γίνει λόγος, ακόμα και, για το «Τέλος της Ιστορίας»!

Φευ! Επρόκειτο, απλά και μόνο, για το τέλος του διαστροφικού «υπαρκτού σοσιαλισμού». Αμέσως μετά κορυφώθηκε η πρωτοφανής ανάδυση, αφενός μεν του (επίσης) διαστροφικού «υπαρκτού καπιταλισμού», που αποκαλείται διεθνώς “crony capitalism” («παρεοκρατικός καπιταλισμός»), με δεσπόζουσα έκφανσή του έναν διεθνοποιημένο χρηματοπιστωτικό παρασιτισμό, αφετέρου δε του νεοφασισμού, με δεσπόζουσα έκφανσή του έναν (επίσης) διεθνοποιημένο πολιτισμικό εθνικισμό.
2. α) «Η υπέρβαση των δικαίων ορίων της ιδιοκτησίας δεν συνίσταται στο μέγεθο…