Skip to main content

Η FED και η «Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα»

Ο καθηγητής Γιάνης Βαρουφάκης σε σχόλιό του στο άρθρο του με τον τίτλο «Επαναγορά χρέους» έγραψε:
[Πάντως η λύση δεν θα ήταν το τύπωμα χρήματος αλλά η έκδοση από την ΕΚΤ δικών της ομολόγων εκ μέρους όλων μας].
[Ώστε "The era of big government is over"; Νομίζετε ότι ο Κλίντον το πιστεύει ακόμα; Ότι ισχύει σε μια εποχή που (στην περίοδο 2008-2009) η Αμερικανική κυβέρνηση έριξε $14 τρις στην αγορά για να την σώσει από τον εαυτό της;]
Η Fed τύπωσε 1,2 τρις δολάρια και εντούτοις δεν καταστράφηκε το δολάριο! Αν η ΕΚΤ κάνει κάτι παρόμοιο ή εκδώσει ευρωομόλογο είναι βέβαιο ότι το ευρώ θα καταστραφεί μια ώρα αρχύτερα.
Εξάλλου είναι άλλο πράγμα το αμερικάνικο χρέος κι άλλο πράγμα το ευρωπαϊκό χρέος. Το ευρωπαϊκό χρέος, σε αντίθεση με το αμερικάνικο χρέος, είναι συνώνυμο της κραιπάλης και της κατασπατάλησης πόρων στον βωμό της διατήρησης του τεράστιου δημόσιου τομέα της Ευρώπης. Η δημιουργία του ευρώ σήμαινε απλά και μόνο την ένωση της μιζέριας και παρακμιακής πορείας των κρατών μελών της ένωσης τους. Οχυρωμένοι πίσω από την ένωση, που τους προσέφερε μια ψευδαίσθηση ισχύος και μεγαλείου, οι πολιτικάντηδες της ένωσης ξεσάλωσαν σε κραιπάλη και κατέληξαν στο σημερινό συλλογικό αδιέξοδο. Ούτε οι ηγέτες της πρώην σοβιετίας δεν έχουν εξυβρίσει και συκοφαντήσει τις αγορές τόσο πολύ, όσο οι σημερινοί φαιδροί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε τα όσα γράφει σχετικά ο Α. Ανδριανόπουλος στο πρόσφατο άρθρο του με τον τίτλο «ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ:»
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα αντιπαθούν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές περισσότερο ακόμη κι από την κα Παπαρήγα. Το δε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτω από την ηγεσία του Γάλλου σοσιαλιστή και επίδοξου υποψήφιου για την Προεδρία της Γαλλίας κ. Στρώς Κάν, μοιάζει με νεοφιλελεύθερο όσο ένας άγριος λύκος της Μογγολίας με την ψιψίνα της κυριούλας του διπλανού διαμερίσματος. Οι αγγλοσαξωνικές ρίζες των πολιτικών της ελεύθερης αγοράς κάνουν τους Γερμανο-γάλλους που κυριαρχούν στα ευρωπαϊκά πράγματα να βλέπουν τον νεοφιλελευθερισμό όπως τον αντικρίζουν τα στελέχη του βαθέως Πασόκ η και της ελληνικής λαϊκής δεξιάς».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον τεράστιο δημόσιο τομέα της αποτελεί με τα δεδομένα της εποχής μας μια νέα Σοβιετία. Όσο δε χρήμα και να ρίξεις σ' αυτήν θα κάνεις μια τρύπα στο νερό. Όπως σοφά έγραφε ο George Gilder («Πλούτος και Φτώχεια», εκδ. «Ροές, Αθήνα 1999, σελ. 423επ.):
"Το χρέος που σπάταλα καλύπτεται από νέο χρήμα ή συνοδεύεται από χάος, όπως στην περίοδο της Γαλλικής επανάστασης, ή το χρέος που άσωτα συνάπτεται για να καταστρέψει τη λογιστική μονάδα άλλου χρέους, όπως στη Γερμανία της Βαϊμάρης, μπορεί να φέρει την καταστροφή. Χρέος …….. το οποίο σωρεύεται με σκοπό την χρηματοδότηση προγραμμάτων, που πληρώνουν ανθρώπους για να μην δουλεύουν, συνδυαζόμενο με ποινές προς τις επιχειρήσεις επειδή πραγματοποίησαν κέρδος, μπορεί να καταστρέψει την οικονομία. Αλλά το χρέος που συνάπτεται για κεφαλαιουχικά έργα ωφέλιμα για τους πολίτες και την παραγωγικότητά τους, ή χρέος που συνάπτεται για να αποφευχθεί η επιβολή καταστροφικών φόρων στις αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις - τέτοιου είδους παθητικό μπορεί να γίνει ζωτικής σημασίας ενεργητικό για ανάπτυξη και πρόοδο. Η χειρότερη οικονομική καταστροφή είναι να υποσκάπτεις το μέλλον καταστέλλοντας τις καταλυτικές επιχειρηματικές προσπάθειες των σκαπανέων της οικονομίας".
Το δε υφιστάμενο σοσιαλδημοκρατικό έκτρωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό ακριβώς έπραξε: Υπέσκαψε το μέλλον καταστέλλοντας τις καταλυτικές επιχειρηματικές προσπάθειες των σκαπανέων της οικονομίας. Καιρός είναι να πληρώσει την απρονοησία του. Μαζί και η Ελλάδα, που αποτέλεσε την πληρέστερη έκφανσή του.

Comments

Popular posts from this blog

Άμεση ρήξη με τον αντιλιμπεραλιστικό μνημονιακό παρεοκρατικό καπιταλισμό και με τον διακομματικό εθνοεθνικισμό

Τα θρασύδειλα αντι-λιμπεραλιστικά μνημονιακά εθνοεθνίκια, πρώτα έφεραν την οικονομική καταστροφή της χώρας και τώρα την οδηγούν και σε νέα, εθνική αυτή τη φορά καταστροφή, οδηγώντας την χρεωκοπημένη και αποδυναμωμένη σε ένοπλη σύρραξη με την Τουρκία, αφού προηγουμένως την έχουν εξευτελίσει διεθνώς, θεωρώντας ανυπεράσπιστους και κατατρεγμένους ανθρώπους ως "ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή" κατά της χώρας, αναστέλλοντας και καταπατώντας βάναυσα την συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, διώκοντας τους, καταδικάζοντάς τους, φυλακίζοντάς τους και εξαπολύοντας ακόμα και δολοφονική βία εναντίον τους για την απώθησή τους, εν τέλει δε κατακρεουργώντας, έτσι, κάθε έννοια κράτους δικαίου στη χώρα. Κι αυτό, καθώς  ο διακομματικός εθνοεθνικισμός όλων υπόλοιπων κομμάτων της Βουλής, εκτός του ΜέΡΑ25 που διακηρύσσει ότι " το εθνικό δικαίωμα διαχείρισης των συνόρων μας θα το χρησιμοποιήσουμε για να δίνουμε καταφύγιο στους κατατρεγμένους", δεν βλέπει απέναντί

Ο "πρετεντέρικος" γελοίος και θρασύδειλος εθνοεθνικισμός του Καστελλόριζου

  Η ηγεσία του σημερινού γελοίου και θρασύδειλου εξακομματικού εθνοεθνικισμού δεν μπορεί, να κάνει διάλογο με την Τουρκία, γιατί δεν μπορεί, να υποχωρήσει καθόλου από τις γελοίες μαξιμαλιστικές της θέσεις, με τις οποίες γαλουχήθηκε και η ελληνική κοινή γνώμη, θεωρώντας τες, έτσι, δίκαιες και αδιαπραγμάτευτες. Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά την πιο πάνω πολιτική αδυναμία του σημερινού γελοίου και θρασύδειλου εξακομματικού εθνοεθνικισμού για διάλογο μαζί της και προσχηματικά και μόνο τάσσεται υπέρ αυτού στο πλαίσιο της νέας διαπραγματευτικής πρωτοβουλίας, που ανέλαβε η Γερμανία, και αναμένεται, να εξελιχθεί μετά τις 23/08/2020. Προσοχή όμως! Ενώ ο σημερινός γελοίος και θρασύδειλος εξακομματικός εθνοεθνικισμός, θα δέχεται μόνον προσχηματικά και θα απορρίπτει ουσιαστικά μετά βεβαιότητας την Γερμανική πρωτοβουλία για πραγματικό διάλογο με την Τουρκία, έχοντας κατά νου, να συνεχίσει την σημερινή θρασύδειλη τακτική του, αφενός των λεκτικών λεονταρισμών και αφετέρου της μη χρήσης ένοπλης αντ

Οι απόψεις του αντι-ισλαμιστή χασάπη Α. Μπρέιβικ για την Ελλάδα

Στο πόνημά του των 1518 σελίδων με τον τίτλο "2083: A European Declaration of Indpendence" ο νορβηγός αντι-ισλαμιστής χασάπης Α. Μπρέιβικ αποτυπώνει σε χάρτη στη σελίδα 1316 μεταξύ άλλων και την εδαφική έκταση της Ελλάδας μετά την νίκη της χριστιανικής Ευρώπης επί του Ισλάμ. Στις σελίδες δε 1317-1318 αναφέρει: 5. The Greek territory currently known as Western Anatolia (Turkey) All Muslims will be deported to central Anatolia। Western Anatolia will be reunified with Greece once again. The territorial claims involves territory in Northern Epirus, Thrace (including Constantinople and ofc Agia Sophia), the islands of Imbros (Gφkηeada) and Tenedos (Bozcaada), and parts of western Anatolia around the city of Smyrna to name a few areas. These areas (and many more) contained sizable ethnic Greek populations. See map of Christian European claims presented by Mr. Eleftherios Venizelos at the Paris Peace Conference in 1919. It’s worth noting that the western