Skip to main content

Παροχολογίες και ανοησίες στη Δ.Ε.Θ.

Οι ηγέτες του πολυσυλλεκτικού δικομματισμού, όντας πανικόβλητοι από την επικείμενη εκλογική συντριβή τους, επιδόθηκαν σε σ’ ένα όργιο όχι μόνο παροχολογίας, αλλά και ανοησίας στο πλαίσιο της 72 Δ.Ε.Θ.
[Τετραπλασιάζουμε τον αριθμό των δικαιούχων για υποτροφίες εσωτερικού για μεταπτυχιακές σπουδές, και δεκαπλασιάζουμε τις υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές του εξωτερικού που παρέχει το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Θέλω να τονίσω ότι, οι δικαιούχοι αυτών των υποτροφιών θα υποχρεούνται μετά το πέρας των σπουδών τους να επιστρέψουν και να δουλέψουν στην Ελλάδα.]
Μα καλά! Με ποιο τρόπο θα υποχρεωθούν άραγε να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα; Θα ζητήσει η Ελλάδα την έκδοσή τους και θα τους υποβάλλει σε καταναγκαστική εργασία;

Comments

William said…
Ο παππούς του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ίδρυσε το ίδρυμα κρατικών υποτροφιών το 1951. Η διεστραμμένη λογική του ότι πρέπει οι νέοι επιστήμονες να ζήσουν και να εργασθούν στην Ελλάδα ίσχυε πάντα. Τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1990 και μετά που είμαι σε επαφή με το Ελληνικό, Δημόσιο, Δωρεάν για τους φοροφυγάδες Πανεπιστήμιο. Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο η κινητικότητα ενός νέου επιστήμονα θεωρείται προσόν. Επίσης, ένας από τους όρους της υποτροφίας είναι και πως πάνω-κάτω ο υπότροφος δεν επιτρέπεται να έχει κανένα άλλο έσοδο εκτός από τα 450 (μέχρι πρόσφατα 300) ευρώ το μήνα που είναι το ύψος της υποτροφίας.
΄Εστω ότι οι υπότροφοι βρίσκουν έναν τρόπο να παρακάμψουν τους διεστραμμένους όρους των υποτροφιών, και έτσι βοηθούνται από το κράτος στις σπουδές τους. Παρακαλώ τους αναγνώστες να συγκρίνουν την πολιτική υποτροφιών του ΙΚΥ (http://www.iky.gr) με αυτήν του ακριβού, ιδιωτικού και λαμπερού πανεπιστημίου του Princeton (http://www.princeton.edu/main/admission-aid/aid/).
54% των προπτυχιακών φοιτητών του Princeton λαμβάνουν υποτροφία. Επίσης, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού κανείς δεν γίνεται δεκτός για μεταπτυχιακό αν δεν εξασφαλισθεί πρώτα κάποια υποτροφία. Θυμάμαι την αγωνία ενός συναδέλφου από τη Venezuela όταν του έκοψε την υποτροφία ο Chavez, και μέχρι τελικά οι "στυγνοί κεφαλαιοκράτες" να βρουν κάποια λύση για να συνεχίσει την έρευνά του.
Αν θέλει πραγματικά ο Γ.Α.Π. να βοηθήσει τους σπουδαστές, η μεγάλη του ευκαιρία είναι η επόμενη βουλή η οποία είναι αναθεωρητική. Ας επιτρέψει τα ιδιωτικά (ας τα λέει και "μη κρατικά", δεν πειράζει) πανεπιστήμια. Και στην απίθανη περίπτωση που αναλάβει πρωθυπουργός ας απαλλάξει (όσο γίνεται) τα δημόσια πανεπιστήμια από την τυραννία του κράτους.
George Bourchas said…
Ο/Η William είπε...
Αν θέλει πραγματικά ο Γ.Α.Π. να βοηθήσει τους σπουδαστές, η μεγάλη του ευκαιρία είναι η επόμενη βουλή η οποία είναι αναθεωρητική. Ας επιτρέψει τα ιδιωτικά (ας τα λέει και "μη κρατικά", δεν πειράζει) πανεπιστήμια.
...................

ΌχιWilliam, με συγχωρείς πολύ! Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες! Δεν θέλουν πανεπιστήμια που δεν θα ελέγχονται και δεν θα υπηρετούν την νταβαντζίδικη εθνικιστική κλεπτοκρατία. Η εκπαίδευση δεν είναι ένας τομέας, που ο ελληνικός παρεοκρατικός καπιταλισμός δεν ορέγεται για προσοδοθηρική εκμετάλευση.
Υ.Γ. Αναθεώρηση του άρθρου 16; Μήπως άραγε και της πιο φιλελεύθερης διάταξης του Συντάγματος, της παραγράφου 1 εδ. α΄ του άρθρου 16, που ορίζει ότι, "η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες"; Είπαμε, διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
William said…
Για να αφήσω λιγότερες κρυψώνες στον διάβολο, να συμπληρώσω πως είχα στο μυαλό μου κυρίως τις παραγράφους:

2. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

και

8. Nόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Kράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ' αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους.
H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.

Και ό,τι άλλο χρειάζεται προκειμένου να μπορούν να ιδρυθούν ελεύθερα "πανεπιστήμια που δεν θα ελέγχονται και δεν θα υπηρετούν την νταβαντζίδικη εθνικιστική κλεπτοκρατία".
Averell said…
@ bourchas

Νομίζω ο Μανδραβέλης είχε γράψει ότι θα μπορούσε να καταργηθεί όλο το άρθρο, εκτός από τη διάταξη που αναφέρατε. Πώς θα σας φαινόταν κάτι τέτοιο; (προσωπικά θα μου άρεσε)
George Bourchas said…
@William
@Averell

"η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες"
Τούτο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με την λειτουργία μόνο κρατικών ή μόνο ιδιωτικών πανεπιστημίων
Θεωρώ ότι η εξασφάλιση, που επιζητώ σ’ ένα κράτος δικαίου, απαιτεί την παράλληλη ύπαρξη και λειτουργία και κρατικών και ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Επειδή δεν δέχομαι την τριτενέργεια των ατομικών δικαιωμάτων στο χώρο των ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θεωρώ απαραίτητη παράλληλα την ύπαρξη και λειτουργία και κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στα οποία εφαρμόζεται η τριτενέργεια των ατομικών δικαιωμάτων. Η ελευθερία, έτσι, στην ανώτατη εκπαίδευση θεωρώ ότι κατοχυρώνεται πληρέστερα.
Averell said…
@ bourchas

Συμφωνώ απολύτως μαζί σας.

Popular posts from this blog

Άμεση ρήξη με τον αντιλιμπεραλιστικό μνημονιακό παρεοκρατικό καπιταλισμό και με τον διακομματικό εθνοεθνικισμό

Τα θρασύδειλα αντι-λιμπεραλιστικά μνημονιακά εθνοεθνίκια, πρώτα έφεραν την οικονομική καταστροφή της χώρας και τώρα την οδηγούν και σε νέα, εθνική αυτή τη φορά καταστροφή, οδηγώντας την χρεωκοπημένη και αποδυναμωμένη σε ένοπλη σύρραξη με την Τουρκία, αφού προηγουμένως την έχουν εξευτελίσει διεθνώς, θεωρώντας ανυπεράσπιστους και κατατρεγμένους ανθρώπους ως "ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή" κατά της χώρας, αναστέλλοντας και καταπατώντας βάναυσα την συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, διώκοντας τους, καταδικάζοντάς τους, φυλακίζοντάς τους και εξαπολύοντας ακόμα και δολοφονική βία εναντίον τους για την απώθησή τους, εν τέλει δε κατακρεουργώντας, έτσι, κάθε έννοια κράτους δικαίου στη χώρα. Κι αυτό, καθώς  ο διακομματικός εθνοεθνικισμός όλων υπόλοιπων κομμάτων της Βουλής, εκτός του ΜέΡΑ25 που διακηρύσσει ότι " το εθνικό δικαίωμα διαχείρισης των συνόρων μας θα το χρησιμοποιήσουμε για να δίνουμε καταφύγιο στους κατατρεγμένους", δεν βλέπει απέναντί

Ο "πρετεντέρικος" γελοίος και θρασύδειλος εθνοεθνικισμός του Καστελλόριζου

  Η ηγεσία του σημερινού γελοίου και θρασύδειλου εξακομματικού εθνοεθνικισμού δεν μπορεί, να κάνει διάλογο με την Τουρκία, γιατί δεν μπορεί, να υποχωρήσει καθόλου από τις γελοίες μαξιμαλιστικές της θέσεις, με τις οποίες γαλουχήθηκε και η ελληνική κοινή γνώμη, θεωρώντας τες, έτσι, δίκαιες και αδιαπραγμάτευτες. Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά την πιο πάνω πολιτική αδυναμία του σημερινού γελοίου και θρασύδειλου εξακομματικού εθνοεθνικισμού για διάλογο μαζί της και προσχηματικά και μόνο τάσσεται υπέρ αυτού στο πλαίσιο της νέας διαπραγματευτικής πρωτοβουλίας, που ανέλαβε η Γερμανία, και αναμένεται, να εξελιχθεί μετά τις 23/08/2020. Προσοχή όμως! Ενώ ο σημερινός γελοίος και θρασύδειλος εξακομματικός εθνοεθνικισμός, θα δέχεται μόνον προσχηματικά και θα απορρίπτει ουσιαστικά μετά βεβαιότητας την Γερμανική πρωτοβουλία για πραγματικό διάλογο με την Τουρκία, έχοντας κατά νου, να συνεχίσει την σημερινή θρασύδειλη τακτική του, αφενός των λεκτικών λεονταρισμών και αφετέρου της μη χρήσης ένοπλης αντ

Οι απόψεις του αντι-ισλαμιστή χασάπη Α. Μπρέιβικ για την Ελλάδα

Στο πόνημά του των 1518 σελίδων με τον τίτλο "2083: A European Declaration of Indpendence" ο νορβηγός αντι-ισλαμιστής χασάπης Α. Μπρέιβικ αποτυπώνει σε χάρτη στη σελίδα 1316 μεταξύ άλλων και την εδαφική έκταση της Ελλάδας μετά την νίκη της χριστιανικής Ευρώπης επί του Ισλάμ. Στις σελίδες δε 1317-1318 αναφέρει: 5. The Greek territory currently known as Western Anatolia (Turkey) All Muslims will be deported to central Anatolia। Western Anatolia will be reunified with Greece once again. The territorial claims involves territory in Northern Epirus, Thrace (including Constantinople and ofc Agia Sophia), the islands of Imbros (Gφkηeada) and Tenedos (Bozcaada), and parts of western Anatolia around the city of Smyrna to name a few areas. These areas (and many more) contained sizable ethnic Greek populations. See map of Christian European claims presented by Mr. Eleftherios Venizelos at the Paris Peace Conference in 1919. It’s worth noting that the western